Boetes voor gebruik van Popcorn Time?

Veel Nederlanders maken gebruik van Popcorn Time. Na het downloaden van het programma Popcorn Time kan de gebruiker gratis de meest recente films en series kijken. Als een gebruiker een film kijkt dan wordt deze film zowel gedownload als tegelijkertijd geüpload. Dit gebeurt tijdens het kijken van de film. Maar is het gebruik van Popcorn Time illegaal? Zo ja, kan je boetes krijgen voor het gebruiken van Popcorn Time?

Popcorn Time illegaal
Met Popcorn Time kan je films en series kijken door torrents te streamen. Er wordt dus niet een bestand rechtstreeks op je computer gedownload, zoals vaak wel gebeurt bij het downloaden van torrents. Bij streamen wordt er een tijdelijk bestand op je computer gedownload. Op deze manier wordt er wel auteursrechtelijk beschermd materiaal gedownload, ook al gaat het ‘slechts’ om een tijdelijke kopie.

Dat downloaden illegaal is, is al enige tijd bekend. Tot voor kort was het alleen de vraag of streamen ook illegaal is. Bij het gebruik van Popcorn Time worden namelijk geen torrents gedownload, maar wordt er gestreamd. Veel Popcorn Time gebruikers dachten dan ook gebruik te maken van een (nog) legale dienst. Dit is echter niet (meer) het geval, aangezien sinds 2014 het nu ook illegaal is om te streamen omdat je daarbij toch auteursrechtelijk beschermd materiaal download en upload.

Stichting Brein
Stichting Brein probeert het gebruik van Popcorn Time tegen te houden door Nederlandse websites die Popcorn Time aanbieden te laten verwijderen. Inmiddels is het dan ook zo ver dat Popcorn Time bijna niet te downloaden is, tenzij via bepaalde omwegen – zoals het gebruik van virtuele privénetwerken (VPN) – gebruik wordt gemaakt van Popcorn Time. Dit is nog steeds illegaal, maar via VPN lijkt het alsof op een computer in het buitenland gebruik wordt gemaakt van Popcorn Time, waardoor de gebruiker vrijwel niet te traceren is.

Boetes voor individuele gebruikers
Ondanks het vorenstaande maken veel mensen nog steeds gebruik van Popcorn Time. Dit komt mede vanwege het feit dat Stichting Brein eerder heeft laten weten niet achter individuele gebruikers aan te gaan. Nu laatst in het nieuws is geweest dat er toch boetes zijn uitgedeeld, is er veel onrust onder gebruikers van Popcorn Time ontstaan. Want kan je als gebruiker van Popcorn Time ineens een boete krijgen? Het antwoord is nee. Er worden namelijk geen boetes uitgedeeld door Stichting Brein. Zij heeft die bevoegdheid niet. Alleen de partij die schade heeft geleden door het illegaal downloaden of streamen van films en/of series, zoals een filmproducent, kan een schadevergoeding van een individuele gebruiker vorderen.

Wil een filmproducent een individuele gebruiker van Popcorn Time aansprakelijk kunnen stellen, dan zal hij eerst achter het IP-adres van de gebruiker moeten komen. Dit moet via de betreffende provider, maar de meeste providers hebben al aangegeven dat zij geen gegevens van hun klanten zullen verstrekken. Dan zal de filmproducent toch echt eerst de provider voor de rechter moeten slepen.

De kans dat een gebruiker van Popcorn Time in Nederland een schadevergoeding moet betalen is dus (voorlopig) niet heel groot. Toch raad ik iedereen aan om van legale alternatieven gebruik te maken zoals Netflix.

Heeft u vragen over downloaden of andere aan het internet gerelateerde onderwerpen? Neem dan contact op met mr. D.M. Hennen via 072 – 511 40 32
(keuze optie 2) of hennen@ckh-advocaten.nl.

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten