EAN-nummers en merkinbreuk

EAN-nummers en merkinbreuk

 

Online verkoop is sinds de coronacrisis toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Maar wie producten wil verkopen via e-commerce platformen, zoals Bol.com en Blokker, moet het product voorzien van een European Article Number.

Het EAN-nummer is een unieke (streepjes)code dat wereldwijd wordt toegepast als artikelcodering in (web)winkels ten behoeve van kassa-afhandeling en voorraadadministratie. Indien een bepaald product nog niet is voorzien van een EAN-nummer, kan een dergelijk EAN-nummer gekocht worden bij organisaties zoals EAN-Barcode.nl of GS1. Zodra een product is voorzien van een EAN-nummer, kan een advertentie worden aangemaakt op bijvoorbeeld Bol.com en Blokker.

Zodra een advertentie voor een merkloos product is aangemaakt, mogen ook derden gebruik maken van deze advertentie en de bestaande productinformatie, zolang de producten identiek zijn aan elkaar.[1] Het is dus toegestaan om op een EAN-nummer mee te liften, wat ook veelvuldig wordt gedaan voor producten die online goed verkopen.

Merkinbreuk
Het is alleen niet altijd toegestaan om EAN-nummers voor identieke producten te gebruiken. Als een product met een EAN-nummer wordt voorzien van een eigen merk, dan geldt dat dit EAN-nummer niet voor hetzelfde product gebruikt mag worden. Het merk vormt namelijk een onderdeel van de productinformatie en een merk geeft het exclusieve recht om een teken in het economisch verkeer te gebruiken.[2] Doet u dat toch, dan levert dat merkinbreuk op.

De aanvraag van een EAN-nummer kost geld, tijd en moeite, waar concurrenten maar al te graag van willen profiteren door gebruik te maken van hetzelfde EAN-nummer voor hun eigen, generieke, producten. Hiermee wordt aldus afbreuk gedaan aan de inspanningen die gedaan zijn om een onderscheidende positie in de markt te verweren.

Merk registreren
Het advies is dan ook om het merk te koppelen aan het EAN-nummer, zodat derden niet meer kunnen meeliften op het meest waardevolle bezit van uw onderneming: uw merk! Indien u beschikt over merkrechten kunt u slagvaardig optreden tegen aanbieders die met identieke producten gebruik maken van uw EAN-code. Zodra een concurrent gebruik maakt van uw EAN-nummer dat gekoppeld is aan uw merk, kunt u deze concurrent sommeren om de inbreukmakende handeling te staken. Indien nodig kunt u hiertegen in rechte optreden. Advies is dan ook dat u uw merk moet registreren.

Advocaat intellectueel eigendomsrecht
Wenst u meer te weten over EAN-nummers en merkenrecht? Neem dan contact op met een van onze intellectueel eigendomsrecht advocaten, de heer mr. S.R. van der Boom bereikbaar via 072 – 511 40 32 (keuzeoptie 5) of per e-mail: vanderboom@ckh-advocaten.nl. Bovendien werken wij nauw samen met het merkenbureau Registreermijnmerk, waar wij u mee in contact kunnen brengen.

[1] Rb. Gelderland 24 juni 2015, IEF 15076.

[2] Rb. Oost-Brabant 11 februari 2020, ECLI:NL:RBOBR:2020:895.

 

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten