Franchise starten: hoe moet u een franchise beginnen en waar let u op?

Franchise starten: hoe moet u een franchise beginnen en waar let u op?

Doelgericht en slim ondernemen? Kiest u dan voor een geheel nieuwe onderneming of gaat u toch een franchise starten? En wat zijn dan precies de voor- en nadelen? Franchisenemer worden kan juridisch gezien erg aantrekkelijk-, maar tevens erg complex zijn. Goed om u dus te verdiepen in alle voordelen, nadelen en risico’s van deze stap.

Wat houdt franchise in?

Anders dan het starten van een eigen onderneming waar u zelf ieder aspect van de onderneming opzet en de baas bent over de gehele bedrijfsvoering, gaat dit bij franchise net iets anders. Wilt u franchisenemer worden, dan gaat u een commerciële samenwerking aan met een organisatie. Denk als voorbeeld aan een supermarktketen. Als franchisenemer stapt u compleet in de wereld van de formule van deze keten en daar zijn talloze regels aan verbonden die vastgelegd worden in een overeenkomst.

Wat neemt een franchisenemer over van zo’n formule?

Een franchise starten betekent dus een overname van een bepaalde formule. Een formule, bedacht door een organisatie, zoals de supermarktketen in dit voorbeeld. Van deze formule verkrijgt u het recht  als franchisenemer om bijvoorbeeld het merk, de huisstijl, de voorraad, de marketing en het assortiment te gebruiken. Daar hoort tevens een winkelbeleid bij, die klanten reeds gewend zijn van de formule. En zo zijn er nog veel meer zaken die een franchisenemer over kan nemen.

Hard franchise of soft franchise: wat is het verschil?

We noemden het hierboven al. Als franchisenemer neemt u de formule over van een grotere organisatie. Dit kan echter in twee vormen, namelijk als soft- of hard franchise. Bij soft franchise staat u redelijk vrij in de overname, daar u zelf vaak nog de keuze heeft om een eigen invulling aan diverse zaken te geven. Reclame, inkoop en voorraad zijn vaak onderwerpen waar u een eigen draai aan mag geven.

Bij hard franchise zijn de regels strenger dan bij soft franchise waarbij de organisatie meer invloed heeft op hoe u de onderneming vormgeeft. Zaken als reclame, inkoop, voorraad, marketing, beleid, media-uitingen en meer worden dan doorgaans vastgesteld door de franchisegever. De tussen partijen gemaakte afspraken zijn daardoor complexer en behoeven daardoor veelal de visie van een gespecialiseerd advocaat.

Hoe moet u een franchise beginnen?

Een franchise beginnen kan erg aantrekkelijk zijn. Wel is het zo verstandig om allereerst na te gaan in welke rechtsvorm u dit wilt vormgeven. Kiest u voor een eenmanszaak of VOF? Dan is privé aansprakelijkheid een onderwerp om u goed over in te lezen. Hierbij hebben we het met name over uw eigen vermogen, waar de organisatie een beroep op kan doen wanneer dit is opgenomen in de franchiseovereenkomst.

Daarnaast heeft u ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een BV. In veel gevallen blijkt dit fiscaal aantrekkelijker. Toch is het verstandig om ook hier voldoende informatie over in te winnen bij een advocaat. Zij zijn namelijk juridisch actueel op de hoogte van de risico’s en de voordelen van de verschillende rechtsvormen.

Wat staat er in een franchiseovereenkomst?

Sinds 1 januari 2021 bestaat er een nieuwe franchisewet waarin alles nog beter geregeld is voor franchisenemers en -gevers. Voorheen bestond namelijk enkel een franchisecode, welke als richtlijn gold en dus niet verplicht was. Sinds de invoer van de franchisewet zijn er ook een aantal verplichte regels waar u gewoon op terug kunt vallen.

Dit staat onder meer in een franchiseovereenkomst:

  • Wie de franchisegever is
  • Wie de franchisenemer is
  • De geheimhoudingsplicht
  • De intentieverklaring
  • De franchiseformule
  • Rechten en plichten van franchisenemer en -gever
  • Algemene voorwaarden
  • Locatie
  • Geldigheidsduur
  • Fiscale afspraken
  • Ontbindingsgronden
  • Handtekeningen franchisegever- en nemer
  • De exploitatie en verdeling van intellectuele eigendomsrechten

Hoe beschermt u uw eigen belangen optimaal?

Het is belangrijk om, alvorens u de franchiseovereenkomst tekent, uw positie goed te versterken. Zowel op juridisch vlak als persoonlijk vlak. Wilt u een franchise beginnen, denk dan goed aan uw eigen belangen.

Een franchisegever vraagt onder meer naar uw financiële situatie en hij zal diverse vragen hierover stellen. Om uzelf te beschermen dient u goed op de hoogte te zijn van de zaken die u moet doorgeven en welke zaken u voor uzelf kunt houden. Juridisch advies is hierbij essentieel.

Daarbij geldt er altijd een bedenktermijn van 4 weken waarin u beiden onderzoek kunt doen naar elkander. Tijdens deze periode is het maken van afspraken of het vragen om financiële tegemoetkomingen verboden. Daarnaast heeft een franchisegever zorgplicht en informatieplicht jegens de franchisenemer. Wilt u een franchise starten, dan heeft u als ondernemer dus recht op hulp vanuit die kant. Ook geldt te allen tijde een informatieplicht vanuit beide kanten jegens elkander over veranderingen binnen de organisatie. Vraag hierover altijd hulp aan een ervaren advocaat.

De voordelen van franchisenemer worden

Waar een eigen onderneming beginnen altijd aanvoelt als een groot risico en een sprong in het diepe, gaat dit bij een franchise starten een stuk flexibeler. Van tevoren weet u namelijk al dat u zich, met name bij hard franchise, zal moeten houden aan de regels van een overkoepelende organisatie. Daarnaast heeft u onderzoek gedaan naar de organisatie en bent u er zeker van dat het een goedlopend bedrijf is. Dit brengt u niet direct in lastig vaarwater en geeft financiële stabiliteit.

Met welke nadelen moet u rekening houden?

Als franchisenemer een franchise beginnen, betekent dat u een onderneming gaat leiden onder een overkoepelende organisatie die bepaalt hoe u de leiding neemt. Dit kan een nadeel zijn als u zelf het heft in eigen hand wil nemen. Een soft franchise is dan een betere optie. Daarnaast moet u als franchisenemer goed bewust zijn van de fiscale nadelen, zoals het afdragen van een franchisevergoeding aan de franchisegever.

Hoe ondersteunt een franchise advocaat?

Wilt u franchisenemer worden? Dan is het absoluut aan te raden om eens om de tafel te gaan zitten met een ervaren ondernemingsrecht advocaat die jarenlang ervaring heeft met franchiseovereenkomsten. Zo weet u namelijk zeker dat u geen addertjes onder het gras mist en dat al uw belangen behartigd worden. In de kleine lettertjes staat daarnaast niet altijd volledig begrijpelijke taal. Iets waar iemand met een juridische achtergrond zo doorheen prikt. Wel zo handig en veilig!

Uw franchiseovereenkomst laten checken of heeft u advies nodig?

CKH Advocaten zijn expert in het vinden van een speld in een hooiberg als het aankomt op juridische waterdichtheid. Zo kunt u vertrouwen op een franchiseovereenkomst die aansluit op uw belangen, zonder dat u risico’s loopt. Neem gerust contact met ons op voor advies.

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten