Januari: in plaats van de piek op de kerstboom de piek in echtscheidingsland

In januari ervaren echtscheidingsadvocaten een piek in het aantal echtscheidingen. De feestdagen zijn voorbij en de koude maanden staan voor de deur. Men heeft nog met elkaar aan het kerstdiner gezeten, maar toch besluiten ze in januari een punt achter hun huwelijk te zetten. Wellicht om in 2018 een nieuwe start te maken. Voor de één zal dit als een grote verassing komen en weer anderen zullen gezamenlijk tot dit besluit zijn gekomen. In welke positie u ook zit u dient goed voorbereid te zijn op wat komen gaat.

Echtscheiding beëindiging
Als ex-partners dient u als gevolg van de beëindiging van het huwelijk veel afspraken met elkaar te maken. Bijvoorbeeld over de verdeling van het vermogen, het vaststellen van alimentatie en het verevenen van het opgebouwde pensioen. Als er sprake is van een echtscheiding waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn, dan moeten er ook afspraken worden gemaakt over de opvoeding en verzorging van de minderjarige kinderen. Deze afspraken kunnen betrekking hebben op het vaststellen van alimentatie en het vaststellen van een omgangsregeling. In een ouderschapsplan worden de afspraken met betrekking tot de kinderen opgenomen. Hierover dient tussen partijen overeenstemming te worden bereikt. Mocht dit niet lukken dan zal de rechtbank hierover dienen te beslissen.

Wetswijziging huwelijksgoederengemeenschap 1 januari 2018
Belangrijk om op voorhand op te merken is dat wanneer u op of na 1 januari 2018 bent getrouwd en er géén huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld er sprake is van een beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn gemaakt, niet meer verdeeld hoeven te worden na een scheiding. Vóór 1 januari 2018 was het nog zo dat wanneer er door partijen geen huwelijkse voorwaarden bij de notaris waren opgesteld, partijen automatisch in gemeenschap van goederen scheiden en trouwden. Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn gemaakt, moeten in dit geval wel worden verdeeld na een scheiding.

Gezien het feit dat er in januari een piek in het aantal echtscheidingen is waar te nemen zal CKH-Advocaten in dit artikel een aantal do’s en don’ts van een echtscheiding uiteenzetten.

Do’s en don’ts bij een echtscheiding:

  • Indien er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de echtscheiding zorg dan dat deze niet belast worden met volwassenenproblematiek. Probeer het gesprek met elkaar te blijven aangaan ook al bent u ex-partners. Dit kan ook door middel van een viergesprek, waarbij beide advocaten aanwezig kunnen zijn om het gesprek in goede banen te leiden.
  • Communiceer hoe dan ook nimmer via de kinderen.
  • In de praktijk zien wij helaas ook dat ouders dusdanig met elkaar de strijd aangaan dat de kinderen in een uiterste situatie onder toezicht worden gesteld of uit huis worden geplaatst. Probeer als ouders te allen tijde het belang van de kinderen voorop te stellen.
  • Probeer in gesprekken waarbij bijvoorbeeld wordt gesproken over de verdeling van de goederengemeenschap of de alimentatie niet alle emoties de vrije loop te laten. Emoties tijdens een zitting mag, maar dienen niet de overhand te hebben. Immers, schreeuwend voor de rechtbank staan leidt af van een eigenlijke oplossing of het standpunt dat u naar voren wenst te brengen. Rustig blijven is het devies. Emoties kunt u later bij een vriend of vriendin of uw advocaat uiten.
  • Laat u te allen tijde goed adviseren over de mogelijkheden van de hoogte van een kinder- en/of partneralimentatie en hoe een verdeling van het vermogen eruit kan komen te zien. Zorg ervoor dat het voor u duidelijk en inzichtelijk is.
  • Neem een advocaat van CKH-advocaten in de hand. Zij zullen u begeleiden en adviseren in het gehele echtscheidingstraject.

Kortom, bij een echtscheiding is het van groot belang om u over de gevolgen van een echtscheiding goed en tijdig te laten adviseren. U kunt zelf zorgen dat de echtscheiding goed verloopt door de strijd niet voortdurend met elkaar aan te gaan, maar te proberen om in gesprek met uw ex-partner te blijven.

Mocht u vragen hebben of een advies wensen over een echtscheiding neem dan contact op met mr. Jenny de Boer of mr. Kim Walburg onder telefoonnummer 072 – 511 40 32 (keuzeoptie 4 of 5). Indien u liever een e-mail stuurt, dan kan dat uiteraard ook. U kunt uw e-mail versturen naar: info@ckh-advocaten.nl.

 

 

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten