Ondernemer opgelet: hier komt de Alcoholwet!
Per 1 juli 2021 maakt de Drank- en Horecawet plaats voor de Alcoholwet.
Ben je als ondernemer werkzaam in de horeca? Lees dan gauw verder.
Waar moet ik op letten?
Online verkoop en telefonische verkoop
Bij online en telefonische bezorging is het verplicht om vóór afronding van het verkoopproces een leeftijdsvraag te stellen (bijvoorbeeld door een geboortedatum te laten invullen of door een leeftijd aan te vinken). Daarbij moet worden vermeld dat bij aflevering de leeftijd zal worden gecontroleerd. De leeftijdsvraag zal op termijn worden vervangen door een leeftijdsverificatiesysteem.
Let op: de verkoper is verantwoordelijk voor naleving, óók als een externe bezorger de alcohol aflevert. De handhaving van alcoholverkoop op afstand ligt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Elke verkoper van alcohol is bovendien verplicht een document op te stellen waarin hij beschrijft hoe ervoor wordt gezorgd dat naleving van de leeftijdsgrens in het hele proces van aankoop tot bezorging goed wordt bewaakt. Dit document moet ten minste beschrijven:
– het bewaken van de leeftijdsgrens bij overdracht van het product in de keten (horeca naar bezorger)
– hoe ervoor wordt gezorgd dat alcohol alleen wordt afgeleverd aan een meerderjarige op het juiste adres
– hoe de werkwijze actueel en inzichtelijk blijft voor medewerkers
– hoe jaarlijks wordt onderzocht of de werkwijze nog goed wordt uitgevoerd
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een model geborgde werkwijze om haar leden te helpen met het opstellen van een eigen document.
Kortingen en happy hours
Verder mag op grond van de Alcoholwet maximaal 25% korting worden gegeven op alcohol ‘to go’. Supermarkten en slijters mogen niet langer prijsacties zoals ‘twee halen = 1 betalen’ hanteren.
Ook de gemeente komt een rol toe: zij kan ‘happy hours’ aan banden leggen en kan een alcohol-overlastgebied aanwijzen.
Register sociale hygiëne en opleiding in de horeca
Een andere wijziging is dat het register sociale hygiëne zal worden beheerd door de Landelijke commissie sociale hygiëne, welke naar verwachting op 1 januari 2022 zal starten. De erkenning van een diploma hygiëne geldt voor de duur van vijf jaar en de kosten voor erkenning, inschrijving in het register en het afgeven van de verklaring komen voor rekening van het opleidingsinstituut (de aanvrager).
Ook maakt de Alcoholwet het voor 14- en 15-jarige VMBO-scholieren mogelijk om in het kader van hun opleiding (stage) in de horeca alcohol te mogen schenken.
Bouweisen
Tot slot gelden er aangepaste eisen voor de horecaruimte.
Bij bestaande bouw dien je een (door scheidingsconstructies omsloten) ruimte te hebben van ten minste 35 vierkante meter. Deze ruimte dient minimaal 2.10 meter hoog te zijn. Je mag volstaan met het hebben van één toilet, als er maximaal 25 personen op dit toilet zijn aangewezen. Verder geldt dat de luchtverversingscapaciteit 2,12 dm3/s per persoon moet zijn.
Bij nieuwbouw dien je ook te voldoen aan de oppervlakte-eis van 35 vierkante meter, maar dient de ruimte minimaal 2.60 meter hoog te zijn. Ook geldt dat er (minimaal) twee toiletten moeten zijn, tenzij er maximaal 15 personen zijn aangewezen op het toilet: dan volstaat één toilet. De toiletten hoeven geen voorportaal te hebben of een aparte mogelijkheid tot handen wassen. De luchtverversingscapaciteit dient 4 dm3/s per persoon te zijn en de luchttoevoer moet rechtstreeks van buiten komen.
Kortom: er verandert een hoop voor de horecaondernemer en het is raadzaam om daarbij stil te staan en zo nodig actie te ondernemen.
Heb je een horecaonderneming en borrelen er (eventueel tijdens de ‘nazit’ of ‘de sluit’) naar aanleiding van het lezen van dit artikel vragen bij je op? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met mr. M.M.H. Sangers via telefoonnummer 020-792 01 22.
Ook als je van plan bent om een horecaonderneming te starten of vragen hebt over andere juridische kwesties die jou als ondernemer raken, kun je terecht bij mr. M.M.H. Sangers of één van onze andere collega’s van CKH Advocaten. Wij denken graag met je mee.