PostNL komt met een NFT, maar hoe zit het met privacy?

De afgelopen tijd is er veel te doen over NFT’s (non-fungible tokens), unieke digitale certificaten die de authenticiteit van een digitaal werk of object kunnen bewijzen. PostNL heeft recent aangekondigd ook met een NFT te komen, waarmee het mogelijk wordt om een postzegel te kopen als NFT. Dit is een interessante ontwikkeling, maar brengt ook de nodige privacy risico’s met zich mee. Als advocaat help ik mijn cliënten om met deze risico’s om te gaan en te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Allereerst is het belangrijk om te weten dat NFT’s op de blockchain worden opgeslagen. Dit betekent dat de informatie over wie de eigenaar van een bepaalde NFT is, in principe openbaar is en voor iedereen toegankelijk. In het geval van de PostNL NFT zal dit betekenen dat iedereen kan zien wie de eigenaar van een bepaalde postzegel-NFT is. Dit kan mogelijk privacy risico’s met zich meebrengen.

Het is daarbij belangrijk om te kijken naar de AVG en te bepalen welke gegevens precies worden verwerkt bij het kopen en bezitten van een NFT. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld naam, adres en betaalgegevens van de koper. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze gegevens op een veilige en verantwoorde manier worden verwerkt.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de bewaartermijn van deze gegevens. De AVG schrijft voor dat persoonsgegevens niet langer mogen worden bewaard dan noodzakelijk is voor het doel waarvoor ze worden verwerkt. Bij de postzegel-NFT zal dit bijvoorbeeld betekenen dat de gegevens van de koper niet langer bewaard mogen worden dan nodig is om de NFT te kunnen verkopen en overdragen.

Als advocaat help ik u om aan AVG te voldoen en uw compliance op het gebied van gegevensbescherming te verbeteren. Dit doe ik onder andere door het opstellen van een privacyverklaring. Ook kan ik helpen bij het opstellen van overeenkomsten met derde partijen die betrokken zijn bij de verkoop en overdracht van de postzegel-NFT.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke risico’s en deze op een verantwoorde manier te beperken. Indien u hier vragen over heeft, kunt u contact opnemen met advocaat mr. Damian Bons (bons@ckh-advocaten.nl of 088 – 011 77 15).

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten