Activaovereenkomsten
Elke onderneming beschikt over activa. Onder activa op de balans staan de bezittingen en vorderingen van de onderneming. In sommige gevallen worden bij bedrijfsovernames alleen de activa overgedragen. Activa kan op ieder moment worden overgedragen. Zo vindt een doorstart na faillissement van een onderneming doorgaans plaats door middel van een activa transactie. De koper wil immers niet ook de schulden overnemen. Bij de overdracht van de activa moeten heldere afspraken worden gemaakt. Dat gebeurt in een activaovereenkomst.
Activa-passiva overeenkomst
Bij een activa-passiva transactie worden de activa en de passiva van de vennootschap verkocht. De passiva van de onderneming zijn de schulden, denk aan de hypotheek op het pand en (in het geval van een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap) het aandelenkapitaal. Omdat ook de activa-passiva transactie een koopovereenkomst is, dienen de afspraken daaromtrent te worden vastgelegd in een activa-passiva overeenkomst.
Passiva overeenkomst
De passiva bestaan uit de middelen waarmee een onderneming gefinancierd is. De investering om de onderneming te kunnen starten. Hiertoe behoren eventuele leningen, schulden of verplichtingen. Een passiva overeenkomst zorgt ervoor dat al deze onderdelen juist worden vastgelegd voor overname.
Activaovereenkomst voorbeelden
Op het wereldwijde internet vindt u verschillende activaovereenkomst voorbeelden. Veelal zijn deze gratis en makkelijk te downloaden, anderen werken met een soort checklist. Waar u naar verluidt door het afgaan van deze lijsten een overeenkomst zou kunnen opstellen. Wij raden dit echter ten zeerste af. Het overnemen van activa, of een bedrijfsovername in het algemeen, is een zeer gevoelige juridische procedure. Dit vergt juridische kennis en ervaring van dergelijke overnames. Het opstellen van een activaovereenkomst is dan ook maatwerk. Wanneer u dit zelf gaat doen is de kans zeer groot dat deze niet aan de juiste wet- en regelgeving voldoet. Schakel altijd een advocaat in die gespecialiseerd is in dit rechtsgebied.
Complete aandelen verkoop
Een aandelenverkoop komt tot stand wanneer er een bedrijfsoverdracht plaatsvindt. Er moet dan rekening gehouden worden met het overnemen van aandelen die horen bij de onderneming. De koper krijgt dan alle onderdelen die toebehoren aan de vennootschap. Hierbij moet u denken aan de leveranciers, afnemers, bezittingen, schulden, rechten, contracten, werknemers en eventuele belastingschulden. Bij een complete aandelen verkoop heeft u te maken met het contractenrecht, omdat u alle aandelen overneemt en de vennootschap in feite niet veranderd.
Verkoop van aangewezen onderdelen
Wanneer we spreken van een activa-passiva overeenkomst treedt de vennoot op als verkoper. Alle bezittingen, maar ook verplichtingen, schulden en rechten worden vastgelegd in deze overeenkomst. Hierbij weet men zeker wat er overgenomen wordt. Bij een activa-passiva overeenkomst gaat tevens alle werknemers mee naar de koper. Dit geldt ook wanneer dit niet beschreven staat in de getekende overeenkomst.
De contractenrecht advocaten van CKH begeleiden u van A tot Z
Bij CKH werken de advocaten die zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en het ondernemingsrecht nauw met elkaar samen. Dit zorgt ervoor dat de contractenrecht advocaten van CKH met u meedenken en u voorzien van helder advies over de inhoud van uw activaovereenkomst. CKH Advocaten heeft bovendien jarenlange ervaring in het onderhandelen over de voorwaarden waaronder de activa moet worden overgedragen. Op die manier vindt u bij CKH Advocaten altijd de bescherming die u nodig heeft.