Franchiseovereenkomsten

Franchiseovereenkomsten

Bij een franchiseovereenkomst (of franchisecontract) komen twee partijen overeen dat de franchisenemer tegen bepaalde voorwaarden gebruik mag maken van het intellectuele eigendom, zoals merken, concepten en know-how van de franchisegever. Veel ondernemingen maken gebruik van een franchise, zoals McDonald’s, Etos en Blokker. Ook autofabrikanten zijn doorgaans franchisegevers.

Een franchise kent veel voordelen. Zo zal een franchise ervoor zorgen dat de bekendheid van het intellectuele eigendom wordt vergroot, terwijl het ondernemingsrisico bij de franchisenemer ligt. Daarnaast kan de franchisenemer gebruik maken van de (naams)bekendheid van de franchisegever. CKH Advocaten vertelt u graag meer over franchiseovereenkomsten.

Franchise beginnen of franchise worden

Een franchise beginnen of een franchise worden begint bij het onderhandelen over de franchiseovereenkomst. De franchiseovereenkomst is niet in de wet geregeld. Dit houdt in dat partijen hun relatie naar eigen wens mogen invullen.

Diverse franchiseformules

Wilt u een franchise beginnen? Dan kunt u kiezen uit diverse franchiseformules. De bekende formules zijn soft franchise en hard franchise. Soft zegt het eigenlijk al, deze formule geeft u de meeste vrijheid en flexibiliteit. Bij hard franchiseovereenkomst bent u vaak verbonden aan meer regels bijvoorbeeld wat betreft de huisstijl, reclame, productverkoop en inkoop.

Soft franchise

Binnen de franchisewet worden er dus twee varianten besproken, waaronder de soft franchise. De variant waarbij u vrijer bent in het bepalen van diverse zaken. Wanneer u franchisenemer wordt, zijn hier wel contractuele verplichtingen aan verbonden en moet u zich houden aan diverse regels. Deze zijn vaak vooraf al vastgelegd. Veel hiervan hebben betrekking op marketinguitingen en inkoop.

Een voordeel is dat u als franchisenemer wel redelijk vrij bent in het leiden van uw onderneming. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het kostenplaatje. Veelal liggen marketingkosten en opstartkosten hoger bij de keuze voor soft franchise.

Hard franchise

Wanneer u een hard franchise wilt starten krijgt u te maken met een franchiseovereenkomst waarbij er veelal een strengere regelgeving geldt. Ook hier hebben deze betrekking op onder meer huisstijl, reclame-uitingen, voorraad en inkooplocatie. Een franchisegever stelt een reeks bepalingen op, waardoor u in een aantal zaken beperkt wordt.

Een groot voordeel daarentegen is de mate van zekerheid. U weet vanaf het begin precies waarvoor u tekent, want alles is al vastgelegd. Daarbij weet u zeker dat het imago van uw onderneming geen deuken oploopt en is de ondersteuning van franchisegever aan franchisenemer dikwijls groter dan bij soft franchise.

Inhoud franchiseovereenkomst

De franchiserelatie is een bijzondere relatie. De franchisenemer wordt al gauw beschouwd als een filiaalmanager, maar dit is bij een franchiseovereenkomst nooit het geval. De franchisegever en franchisenemer zijn zelfstandige ondernemers die ieder voor eigen rekening handelen. Het is daarom verstandig om de franchiseovereenkomst schriftelijk op te stellen. Bij het opstellen van de franchiseovereenkomst moet rekening worden gehouden met belangrijke onderdelen, zoals:

  • De manier waarop het intellectuele eigendom, zoals de merken, de concepten en de know-how, mogen worden gebruikt door de franchisenemer
  • De duur van de overeenkomst
  • Wat moet gebeuren als de franchiseovereenkomst niet of niet volledig wordt nagekomen.

Daarnaast komt het vaak voor dat de franchisegever het bedrijfspand huurt naast de franchisenemer als onderhuurder. Ook over de huur van de bedrijfslocatie moeten heldere afspraken worden gemaakt.

De contractenrechtspecialisten van CKH Advocaten

Bij CKH Advocaten vindt u veel specialismen onder één dak. Zo werken advocaten die zijn gespecialiseerd in het contractenrecht, intellectueel eigendomsrecht, merkenrecht en mededingingsrecht nauw met elkaar samen. De specialisten van CKH Advocaten denken met u mee en zijn daarom in staat om u te voorzien van helder advies over de inhoud van uw franchiseovereenkomst.

Aan de andere kant staan de advocaten van de sectie contractenrecht en algemene voorwaarden ook franchisenemers bij die worden geconfronteerd met een onregelmatige beëindiging van de franchiseovereenkomst. In dat geval heeft de franchisenemer mogelijk een aanspraak op een aanzienlijke schadevergoeding.

Een franchise beginnen met degelijk advies van een advocaat? Contacteer ons

Heeft u vragen over de franchisewet, een franchiseovereenkomst of wilt u advies over het beginnen van een franchise? Neem hiervoor dan direct contact op met onze advocaten. Zij kunnen u voorzien van een degelijk advies en begeleiden u bij diverse processen.

Neem contact met ons op

Naam(Vereist)

Onze Franchiseovereenkomsten specialisten