Licentieovereenkomsten
Een licentieovereenkomst is een overeenkomst waarbij aan een derde toestemming wordt gegeven om gebruik te maken van uw intellectueel eigendomsrecht, zoals uw merk, model, auteursrecht en octrooi (patent). Heeft u bijvoorbeeld software ontwikkeld en staat u toe dat derden daar gebruik van mogen maken? Dan wordt deze toestemming een licentie genoemd. Het is van belang dat u heldere afspraken maakt over de voorwaarden waaronder u de toestemming verleent aan derden. Licentieovereenkomsten stellen u in staat om uw intellectueel eigendom te commercialiseren.
Verschillende licentieovereenkomsten
Binnen het intellectueel eigendomsrecht vallen diverse soorten licenties. Wanneer u een licentieovereenkomst wilt opstellen is het van belang goed na te denken over de juiste variant. CKH Advocaten kan u helpen om hierin de juiste keuze te maken. De diverse soorten die hieronder vallen zijn exclusieve licenties, niet-exclusieve licenties, sole licenties en open licenties. Hieronder geven wij meer informatie over de diverse varianten.
Exclusieve licenties
Kiest u voor een exclusieve licentie, dan heeft u het alleenrecht op een specifiek eigendom van een markt, binnen een marktsegment. Dit is met uitzondering van de licentiegever, deze exploiteert de uitvinding niet en mag hier ook geen gebruik van maken.
Niet-exclusieve licenties
Een non-exclusieve licentieovereenkomst opstellen betekent dat de licentiegever wel zijn recht behoudt om met eventueel andere partijen een overeenkomst te sluiten binnen het intellectueel eigendomsrecht. Daarnaast mag de licentiegever in dit geval ook gebruikmaken van- en exploiteren met de betreffende uitvinding.
Sole licenties
Spreekt men van sole licenties dan mag de licentiegever geen licenties verlenen aan andere partijen. De licentiegever heeft in dit geval wel het intellectuele eigendomsrecht om deze te exploiteren of te gebruiken.
Open licenties
Kiest u voor de open licentie, dan zijn de voorwaarden meer flexibel. Zo kan de rechthebbende diverse licentierechten bespreken met derden en kan er op basis van gemaakte afspraken en voorwaarden gekozen worden om deze rechten te verlenen aan die partij.
Inhoud van de licentieovereenkomst
De licentieovereenkomst bevat doorgaans enkele vaste onderdelen. Zo kan de licentieovereenkomst worden gesloten ten aanzien van een bepaald territorium of gebied. Daarnaast worden afspraken gemaakt over de duur, vergoeding, aansprakelijkheid en al dan niet exclusiviteit. Ook belangrijk: een licentieovereenkomst houdt nooit de overdracht van uw intellectueel eigendom in.
Wilt u een licentieovereenkomst opstellen? Dan is het verstandig om onder meer diverse afspraken te maken over:
- Welke licentieovereenkomst u wilt opstellen
- In welke gebieden de licentie(s) geld(en)
- Welke toepassingen zijn noodzakelijk
- Welke handelingen zijn toegestaan
- Welke kwaliteit moet gehandhaafd worden
- Wat de licentieduur is
- Handelswijze bij inbreuk door derden
- Welke bevoegdheden zijn er en hoe worden deze onderverdeeld
- Licentievergoedingen
- Afspraken maken over geheimhouding
Intellectuele eigendomsrechten algemeen
Het verkrijgen van een licentie gaat dus over het toekennen van eigendomsrecht aan een voortbrengsel van de geest. Dit kan meerdere rechtsvormen bestrijken. Zo kunt u onder meer te maken krijgen met octrooirecht, auteursrecht, merkrecht of modelrecht. Voor meer informatie over de twee laatstgenoemden kunt u terecht bij merkenbureau Registreermijnmerk.
De contractenrecht advocaten van CKH Advocaten
Laat uw licentieovereenkomst opstellen door CKH Advocaten. De contractenrecht advocaten van CKH stellen dagelijks licentieovereenkomsten op. Wij denken met u mee en zijn daarom in staat om u te voorzien van helder advies over de inhoud van uw licentieovereenkomst. Zij geven ook aan wat mogelijke gevolgen zijn van de licentieovereenkomsten en wat u moet doen om geschillen te voorkomen.
Wenst u meer informatie? Contacteer onze contractrecht advocaten
Bevindt u zich in een situatie waardoor u betrokken bent bij het intellectueel eigendomsrecht? En wilt u advies van een bevlogen advocaat? Neem hiervoor gerust eens vrijblijvend contact op met een van de contractenrecht advocaten van CKH Advocaten.