Zorg en omgangsregeling

Bij een echtscheiding komt veel kijken, zoals een omgangsregeling voor de baby of de kinderen. Partners die scheiden krijgen met veel emotie te maken, waardoor afspraken maken en zich hieraan houden soms heel lastig wordt. Zeker wanneer het om minderjarige kinderen gaat. Een advocaat voor omgangsregelingen is dan noodzakelijk. Wanneer verblijft een kind bij welke ouder en voor hoe lang? CKH Advocaten biedt ondersteuning en geeft advies tijdens deze moeilijke periodes.

Wat is een omgangsregeling?

Een omgangsregeling voor kinderen is in de meeste situaties noodzakelijk om ervoor te zorgen dat beide ouders evenveel mogelijkheden krijgen om hun kinderen te blijven zien. Er worden zaken in meegenomen als waar het kind komt te wonen, of het kind een permanent adres krijgt bij een ouder of dat zij om en om bij beide ouders zal gaan verblijven. Hierin wordt ook opgenomen welke zorgtaken welke ouder krijgt en hoe het contact tussen ouder en kind zal verlopen.

OMGANGSREGELING EN OUDERSCHAPSPLAN

Omdat in beginsel elke ouder recht heeft op omgang met zijn/haar kind, moeten ouders nadat zij van elkaar scheiden een omgangsregeling uitwerken in een zogenoemd ouderschapsplan. Ouders hebben in beginsel dezelfde rechten, maar zij zijn vrij in het kiezen van een bepaalde omgangsregeling. Dit hoeft dan ook geen standaard omgangsregeling te zijn.

De ouders werken in het ouderschapsplan een omgangsregeling uit die in hun situatie (zowel voor zichzelf als voor hun kind/baby) het meest werkbaar is. In het ouderschapsplan kunnen ook afspraken worden opgenomen over een bezoekregeling voor de grootouders van het kind. Ook grootouders hebben bepaalde rechten. Ook afspraken over alimentatie komen in het ouderschapsplan. De hoogte van de te betalen alimentatie hangt af van de invulling van de omgangsregeling.

Uiteraard staat het de ouders van een kind vrij om te allen tijde een wijziging in het ouderschapsplan op te nemen. Dit als bijvoorbeeld de situatie van het kind of van een ouder wijzigt. Beide ouders moeten dan wel met een dergelijke wijziging in het ouderschapsplan instemmen.

CO-OUDERSCHAPSREGELING

Een regeling die ex-partners met elkaar kunnen afspreken, is de co-ouderschapsregeling. Deze regeling houdt in dat de kinderen (min of meer) evenveel bij hun moeder als bij hun vader verblijven. De kinderen verblijven in dit geval vaak de ene week bij hun vader en de andere week bij hun moeder. De verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding van de kinderen wordt door de ouders gezamenlijk gedragen. Er is dan ook geen onderscheid tussen een ‘inwonende’ ouder en een ‘niet-inwonende’ ouder.

Anders dan anders: omgangsregeling baby

Het is met name voor erg jonge kinderen (baby’s 0-2 jaar) heel belangrijk dat ze zich op natuurlijke wijze kunnen hechten aan hun ouders. In dit geval is een co-ouderschapsregeling niet altijd de beste oplossing. De vraag bij een omgangsregeling voor baby’s is vaak: bij wie is de baby beter af en waarom? Er wordt vanwege de symbiotische relatie tussen moeder en kind veelal geadviseerd dat de baby zoveel mogelijk bij de moeder is en dat de vader, waar mogelijk, bij de moeder langskomt om ook een deel van de zorgen voor de baby op zich neemt.

Dit zou de ideale situatie zijn, maar soms is dit gewoonweg niet mogelijk vanwege de slechte relatie tussen ex-partners of overige (psychologische) problemen. In dat geval kan een advocaat kinderrecht ondersteunen bij het maken van de juiste beslissingen en het ondersteunen bij het rondmaken van een omgangsregeling.

De rol van een advocaat kinderrecht

De belangrijkste taak van een advocaat kinderrecht is dat deze zorgt voor een kindvriendelijke advocatuur. Hierbij staat in geval van kinderen, het kind altijd voorop en wordt er specifiek gekeken naar welke situaties het beste zijn voor het kind. Een advocaat kinderrecht is altijd een professionele familierechtadvocaat die zich volwaardig in kan zetten als coach bij conflicten en altijd een partijen neutrale houding heeft.

Een omgangsregeling met advocaat opstellen? Neem vandaag nog contact met ons op

Onze advocaat kijkt met een ervaring blik naar uw situatie. Het is van belang dat uw wensen voor een omgangsregeling eerlijk en duidelijk zijn opgesteld en dat u daarnaast goed op de hoogte bent van uw rechten en plichten.

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze specialisten