Rechtsverwerkingsclausule in aanbestedingsstukken? Wees gewaarschuwd!

 

Als ondernemer deelnemen aan een aanbestedingsprocedure? Lees dan eerst goed de aanbestedingsstukken. Grote kans dat daarin door de aanbestedende dienst een rechtsverwerkingsclausule is opgenomen. Gevonden? Lees dan goed en wees gewaarschuwd!

Tijdig klagen

In een eerdere blog ging ik al kort in op rechtsverwerking in aanbestedingsprocedures. Op grond van (Europese) rechtspraak dient een geïnteresseerde ondernemer tijdig te klagen over tegenstrijdigheden, onvolkomenheden, onjuistheden en onrechtmatigheden in de aanbestedingsstukken. Maar wat is tijdig? Door het opnemen van een rechtsverwerkingsclausule in de aanbestedingsstukken maakt de aanbestedende dienst aan ondernemers duidelijk dat er een concrete termijn geldt waarbinnen ondernemers zich met (reeds dan kenbare) klachten tot de aanbestedende dienst dienen te wenden. Is de gestelde termijn redelijk en is de termijn verlopen? Dan is de ondernemer te laat en heeft hij zijn rechten verwerkt om hier nog over te klagen.

Rechtsverwerking in de praktijk

Maar wat betekent dit in de praktijk? Concreet betekent dit dat je als ondernemer je rechten hebt verspeeld en (mogelijke) fouten in de aanbestedingsprocedure niet meer aan de kaak kunt stellen, ook niet voor een rechter. Althans, een rechter zal niet tot een inhoudelijke behandeling komen omdat er niet is voldaan aan formele vereisten. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een aanbestedingsprocedure – ondanks dat er door de aanbestedende dienst gehandeld is in strijd met aanbestedingsrecht – in stand kan blijven en je als ondernemer onterecht naast de opdracht grijpt. Houd als ondernemer daarom de rechtsverwerkingsclausule en de daarin gestelde termijn dus goed in het vizier. Want is deze redelijk geformuleerd? Dan houdt deze doorgaans stand en trekt de ondernemer die buiten de gestelde termijn klaagt of een procedure start aan het kortste eind.

Meer informatie?

Advies over rechtsverwerkingsclausules of andere aanbestedingsvraagstukken? Ik en de advocaten van de secties bouwrecht en aanbestedingsrecht kunnen u met raad en daad van advies voorzien. Wij zijn bereikbaar onder nummer 072-5114032. Mailen kan natuurlijk ook naar copier@ckh-advocaten.nl.

Deze blog is geschreven door mr. Marita Copier.

CKH Advocaten
4.7
Gebaseerd op 29 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.