Een scheiding bij ongehuwde samenwoners

Een scheiding bij ongehuwde samenwoners


Beëindigen relatie samenwoners

In Nederland kiezen steeds meer paren voor ongehuwd samenwonen in plaats van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. De ongehuwde samenwoners hebben ook lang niet altijd gekozen voor een samenlevingscontract. Wanneer de samenwoners er in dat geval voor kiezen om uit elkaar te gaan, kan dit vaak tot problemen leiden.

Een voorbeeld:
Jaap en Linda wonen tien jaar ongehuwd samen zonder samenlevingscontract. Zij zijn niet getrouwd en zijn ook geen geregistreerd partnerschap aangegaan. Jaap en Linda wonen in de woning van Jaap. Tijdens de relatie heeft Jaap zich vooral bezig gehouden met zijn carrière als accountant. Linda heeft zich tijdens de relatie vooral bezig gehouden met de huishoudelijke taken en de opvoeding van hun beider kind. De gemeenschappelijke kosten van Jaap en Linda worden dan ook voornamelijk betaald van de inkomsten van Jaap.

Op enig moment biecht Jaap op dat hij verliefd is geworden op een collega en dat hij niet langer met Linda verder wil gaan en dus wil scheiden. Voor Linda zullen er niet alleen emotionele gevolgen verbonden zijn aan de scheiding. Ook de financiële gevolgen van de scheiding zullen voor haar groot zijn[1]:

  • Linda kan geen aanspraak maken op het door Jaap opgebouwde vermogen ten aanzien van zijn carrière;
  • Linda kan geen aanspraak maken op het door Jaap opgebouwde ouderdomspensioen;
  • Linda kan jegens Jaap geen aanspraak maken op partneralimentatie;
  • Linda zal andere woonruimte moeten zoeken; de woning is immers van Jaap.

Advies aan samenwoners
Het advies vanuit het notariaat en de advocatuur aan samenwoners zonder samenlevingscontract is dan ook vaak om alsnog een samenlevingscontract overeen te komen. Het is dan ook niet alleen belangrijk om je bij het beëindigen van een relatie goed te laten voorlichten, ook vóór het aangaan van een relatie is een goede voorlichting van belang.

Wilt u advies over ongehuwd samenwonen al dan niet in combinatie met een scheiding? Neemt u dan vrijblijvend contact op met advocaat mr. J.H.M. de Boer via telefoonnummer 072 – 511 40 32 (keuzeoptie 4) of per e-mail: deboer@ckh-advocaten.nl.

[1] De rechtspraak laat uitzonderingen zien, maar die komen niet vaak voor.

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten