THE WOLF OF BEURSPLEIN 5
De film ‘Wolf of Wallstreet’ met Leonardo di Caprio in de rol van Jordan Belfort lijkt tot leven te zijn gekomen met de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 24 maart 2021 (ECLI:NL:RBAMS:2021:1776).
Werkgever wordt verweten geen veilige werkomgeving te hebben gecreëerd voor werkneemster.
In deze zaak blijkt dat de sfeer op met name de handelsvloer van werkgever en de wijze van onderlinge omgang tussen de traders tijdens en buiten werkuren, bijzonder is te noemen. Er geldt het motto ‘work hard – play hard’. De jonge, nagenoeg uitsluitend mannelijke traders werken in een high energy omgeving en moeten dagelijks onder grote druk presteren teneinde financieel resultaat te behalen. Grote risico’s, hoge beloningen.
In het bedrijf worden bij wijze van uitlaatklep op de werkvloer losse omgangsvormen getolereerd, maar wordt ook grensoverschrijdend gedrag toegestaan dat in een andere omgeving naar huidige maatstaven ondenkbaar moet worden geacht. Bij het behalen van bepaalde targets werd seksueel getinte muziek gedraaid, in WhatsApp-groepen werden plaatjes gedeeld van schaars geklede dames. Om te oefenen met handelen werd op een fictieve markt gehandeld in ‘dickpics’, het salaris van pornosterren en duurste beha’s. Uitjes van het bedrijf eindigden regelmatig in stripclubs en er werd flink gedronken. Niet alle werknemers zijn hiervan gediend en een werkneemster acht de werkomgeving niet langer veilig wat gezien de verwijten die zij de werkgever maakt niet verwonderlijk is. Zo zou zij slachtoffer zijn geworden van, onder meer, ongewenste betastingen, seksueel intimiderende gebaren, geluiden, opmerkingen en grappen en ook rechtstreeks intimiderend (pest)gedrag.
Moraal van het verhaal: mannen en vrouwen zijn verschillend en zorg ervoor dat je als werkgever beide belangen in de gaten houdt. Te veel begrip voor de mannelijke collega’s leidt tot een te lichtvaardig omgaan van de belangen van de vrouwelijke medewerkers. De rekening voor de werkgever (naast de kosten van stripclubs en drank): een billijke vergoeding aan de werkneemster van € 350.000,– !
Maar goed dat Leonardo, althans Jordan, op tijd verplicht (op last van de FBI) is gestopt. Gezien de feestjes in die film, die op waarheid schijnt te zijn gebaseerd, is eenzelfde billijke vergoeding als hierbij toegekend door de Rechtbank Amsterdam niet ondenkbaar. Misschien is deze casus een film op zich waard met als laatste filmshot de hierbij behandelde uitspraak.
Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met advocaat mr. C. Hofmans onder telefoonnummer 020 – 792 01 22. Heeft u vragen over andere arbeidsrechtelijke kwesties, schroom dan niet om contact op te nemen met één van onze andere collega’s van CKH Advocaten.