Er heerst bij veel mensen nog onduidelijkheid over het gebruik van teksten, afbeeldingen, filmpjes en andere werken die op het internet staan. Als een foto op het internet staat, mag deze foto dan door iedereen worden gebruikt door het bijvoorbeeld op Facebook te plaatsen?
Het antwoord hierop is nee! Op een foto, tekst, afbeelding of ander werk kan namelijk auteursrecht rusten. Dit betekent dat enkel en alleen de auteursrechthebbende het betreffende werk (zoals een foto) mag gebruiken, bewerken, publiceren et cetera.
Doordat op het internet – en dan met name social media – massaal foto’s, filmpjes en teksten worden gedeeld, lijkt het er soms op dat dit is toegestaan. Niet is minder waar. Als je bijvoorbeeld een mooie foto op Pinterest of Instagram ziet staan, mag je die foto niet zomaar op jouw eigen social media account of website plaatsen. Het zou namelijk kunnen dat er een auteursrecht op rust, wat betekent dat alleen de auteursrechthebbende de betreffende foto mag gebruiken, delen en/of bewerken.
Het is dus niet zo dat als een fotograaf een door hem of haar gemaakte foto op het internet plaatst, dat de foto vervolgens aan een ieder toebehoort. Een ander mag de foto dus niet zomaar gebruiken, uploaden, plaatsen, bewerken, delen et cetera. Helaas zie ik het zelf toch (veel te) vaak gebeuren dat websites en/of blogs foto’s op hun website of blog plaatsen die rechtstreeks uit Google Afbeeldingen zijn gehaald. Tegenwoordig zijn er veel tools beschikbaar om er achter te komen wie jouw afbeelding allemaal gebruiken, dus pas hiermee op! Het gebruiken, delen, uploaden en/of bewerken van iemand anders zijn werk (zoals een foto) is namelijk gewoon een auteursrechtinbreuk. Het gevolg kan zijn dat je hier op wordt aangesproken en een schadevergoeding voor het zonder toestemming gebruiken van de foto, tekst en/of film zal moeten betalen.
Toestemming auteursrechthebbende
Het beste is natuurlijk om gebruik te maken van zelfgemaakte foto’s, filmpjes en teksten. Maar wat als je (bijvoorbeeld) een foto van een ander toch echt bij jouw artikel wil gebruiken? Heel simpel. Vraag de auteursrechthebbende gewoon om toestemming om de foto te gebruiken. Geef hierbij wel een toelichting waarom en waar je de foto wil gebruiken.
Embedden
Als je toch persé een afbeelding of filmpje van een ander wil gebruiken op jouw website, dan kan je ook de afbeelding of het filmpje embedden. Dit is wel toegestaan, omdat de afbeelding of het filmpje op de oorspronkelijke website blijft staan. Op deze manier zorg je er alleen voor dat het ook zichtbaar is op jouw website.
Delen dat is toegestaan
Op social media, zoals Facebook, zie je vooral dat mensen bepaalde foto’s, filmpjes of artikelen massaal delen. Dit doen zij door op de knop ‘delen’ te drukken. Met deze knop deel je bijvoorbeeld een foto van een website op Facebook met toestemming van de auteursrechthebbende. Dat is dus wel toegestaan.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel, bent u rechthebbende en wordt er op uw auteursrecht inbreuk gemaakt, of bent u aangeschreven vanwege het maken van inbreuk op andermans auteursrecht? Neem dan contact op met mr. D.M. Hennen via 072 – 511 40 32 (keuzeoptie 1 en dan 3) of hennen@ckh-advocaten.nl.