GAME OF THRONES, ook zo benieuwd hoe het afloopt?

Game of Thrones, de hitserie van betaalzender HBO. Voor degene die onverhoopt de serie niet kennen of nog nooit hebben gezien: ga het zien! Het is echt de moeite waard. De serie is gebaseerd op de boeken uit de serie Het lied van IJs en Vuur van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin. Het verhaal speelt zich af in een mythische wereld, waarin 7 koninkrijken vechten om de troon in Westeros. Wat kunt u verwachten: spanning, strijd, seks, list en bedrog en heel veel verrassende plotwendingen. Genoeg spoilers, want onderstaand artikel gaat nu juist over het openbaar maken en verspreiden van spoilers.

Youtube kanaal Frikidoctor (https://www.youtube.com/channel/UCmQkOxn7_tEkvOwTxBJRKUQ) zet namelijk tot grote ergernis van HBO video’s online met zelfgemaakte samenvattingen en analyses over niet alleen reeds uitgezonden afleveringen, maar (vooral) ook over nog komende afleveringen. En ja, als u al weet wat er gaat gebeuren, waarom zou u dan nog een abonnement op HBO nemen om zo tevergeefs als eerste te weten of John Snow de bloedige aanslag waarmee seizoen 5 afsloot overleefd of niet? En dat is nu juist precies de reden waarom HBO met man en macht probeert de video’s van het internet te krijgen. Game of Thrones heeft al de twijfelachtige eer om de meest gedownloade illegale tv-serie ooit te zijn en als er dan ook nog eens een Youtube kanaal allemaal video’s openbaart waarin bekend wordt gemaakt of Daenerys haar opmars richting Kings Landing kan blijven voortzetten, of Sansa Stark weet te ontsnappen aan de Boltons, of Arya erin slaagt om de Many Faced God waardig te dienen, zult u begrijpen dat HBO er alles aan gelegen is om de spanning rondom de serie hoog te houden, en daarmee dus ook haar (potentiële) abonnees tevreden te stellen/houden.

Maar hoe doet HBO dat dan? Op grond van het merkrecht lukt dat zeker niet. Er wordt immers geen inbreuk gemaakt op het als merk gedeponeerde onderscheidingsteken Game of Thrones. HBO gooit het over een andere boeg en stelt dat de inhoud van de video’s op het Youtube kanaal van Frikidoctor inbreuk maken op haar auteursrecht en heeft daarvoor klachten ingediend bij Youtube zelf met het verzoek om de gewraakte video’s offline te halen. Of dat ook daadwerkelijk zo is, is echter nog maar de vraag.

Dat de Game of Thrones afleveringen beschermd worden door middel van het auteursrecht lijdt geen twijfel. In zoverre kan HBO als auteursrechthebbende een ieder behoudens de uitzonderingen als bij de wet gesteld verbieden haar auteursrecht openbaar te maken en te verveelvoudigen. Het is zodoende niet toegestaan zonder toestemming van HBO afleveringen van Game of Thrones op het internet te zetten en/of afleveringen van het internet af te halen en deze vervolgens (met vrienden en familie) te gaan bekijken. Maar wat is er op tegen dat een derde op grond van een anonieme bron verhaallijnen, plotwendingen en dergelijke bekend maakt? Natuurlijk zal HBO ongetwijfeld degene die de gevoelige informatie heeft gelekt met recht en rede op staande voet kunnen ontslaan en wellicht ook nog aanspraak kunnen maken op vergoeding van schade, maar op grond waarvan zou er sprake moeten zijn van inbreuk op auteursrechten? Een idee is immers vrij. Het auteursrecht biedt alleen bescherming tegen de uitwerking (in beelden en teksten) van het idee. Kortom, ik kan het mij niet bedenken op grond waarvan HBO met succes tegen Frikidoctor kan optreden nu de video’s van Frikidoctor niet meer behelzen dan een man die tegen de camera spreekt. Er worden door Frikidoctor bijvoorbeeld geen video’s online gezet met daarin opgenomen auteursrechtelijk beschermde beelden en/of teksten.

Kortom, kunt u niet wachten totdat de volgende aflevering van Game of Thrones wordt uitgezonden, dan bent u bij Frikidoctor aan het juiste adres. Bedenk alleen wel dat HBO vooralsnog in haar opzet is geslaagd. HBO maakt namelijk op een listige manier gebruik of ik kan beter zeggen misbruik van de bestaande klachtenregeling van Youtube. De klachtenregeling schrijft namelijk voor dat wanneer er een klacht over schending van auteursrechten bij Youtube wordt ingediend, Youtube de video direct offline zal halen om vervolgens inhoudelijk te gaan beoordelen of er ook daadwerkelijk sprake is van auteursrechtinbreuk. U raadt het al; een dergelijk onderzoek neemt vaak enkele dagen in beslag. Net genoeg voordat de volgende Game of Thrones aflevering door HBO wordt uitgezonden. Een video waarin de beste man alles voor u uitlegt, vindt u op https://youtu.be/1iFE9MphFFY.

Heeft u vragen over dit onderwerp of over het merkrecht, auteursrecht en/of bescherming van uw intellectueel eigendom, aarzel dan niet en neem contact op met mr. K. Meijer op telefoonnummer 072 – 511 40 32 (keuzeoptie 2) of per e-mail: meijer@ckh-advocaten.nl of meijer@registreermijnmerk.nl.

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten