Geen alimentatieplicht meer na sms

Recent is een ‘oude’ uitspraak van 1 augustus 2012 gepubliceerd. Deze uitspraak laat zien dat het recht op partneralimentatie ook kan eindigen als de gerechtigde er zelf afstand van doet.

Op 4 november 2011 stuurde de vrouw aan de man een sms met daarin de volgende tekst:

“Per 1 januari kan je stoppen met de alimentatie, de drie maanden die ik nog tegoed heb moet je nog voldoen en dan ben je van mij af.”

Naar aanleiding hiervan heeft de man nog drie maanden alimentatie aan de vrouw betaald en is daar per 1 januari 2012 mee gestopt. Tot verbazing van de man stond er vervolgens een deurwaarder voor de deur die een bedrag van (afgerond) € 2.378,– van hem vorderde. De deurwaarder gaf aan dat de vrouw door het verlies van haar baan van gedachten was veranderd. Reden voor de man om naar de rechtbank te stappen.

Bij de rechtbank betoogde de man dat de vrouw een aanbod tot afzien van de alimentatie had gedaan en dat hij dit aanbod had geaccepteerd. Op deze tussen partijen gesloten overeenkomst kon de vrouw niet zomaar eenzijdig terugkomen, zo vond de man. De vrouw betoogde op haar beurt dat ze dacht dat ze vanaf 2012 in haar eigen levensonderhoud kon voorzien. Ze verloor echter haar baan en ontving geen aanvullende bijstand van de gemeente. Ze wilde dan ook terugkomen op haar sms.

De rechter oordeelde uiteindelijk dat door de aanvaarding van het aanbod een rechtsgeldige overeenkomst tussen de man en de vrouw tot stand was gekomen. De man hoefde hierdoor niet langer partneralimentatie aan de vrouw te betalen.

De bovenstaande uitspraak van de rechter maakt derhalve duidelijk dat men oplettend dient te zijn met wat er gecommuniceerd wordt, ook via social media. Een overeenkomst is – zo blijkt – immers al snel gesloten.

Heeft u vragen over dit onderwerp, aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact op met mevrouw mr. J.H.M. de Boer.

 

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten