Gewoon AI het werk laten doen! Maar zijn de auteursrechten wel van jou?

Artificial Intelligence (AI) wordt steeds vaker gebruikt voor het creëren van werken, zoals teksten, afbeeldingen en muziek. Het kan echter voorkomen dat een AI-systeem informatie gebruikt die beschermd wordt door auteursrecht. Hierdoor kan het zijn dat werken die door AI worden gemaakt inbreuk maken op het auteursrecht van een ander. In dit artikel lees je meer over dit risico en waarom het verstandig is om een advocaat in te schakelen als je AI gebruikt voor het creëren van werken.

AI-systemen: hoe werkt een AI?

AI-systemen werken op basis van informatie die ze verzamelen uit verschillende bronnen. Vaak halen ze deze informatie van het internet, waar veel auteursrechtelijk beschermd materiaal te vinden is. Als een AI-systeem deze informatie gebruikt om een werk te creëren, kan dit leiden tot een inbreuk op het auteursrecht van de oorspronkelijke maker van het werk.

AI en inbreuk op het auteursrecht

Stel bijvoorbeeld dat een AI-systeem een tekst schrijft op basis van verschillende bronnen op het internet. Als een deel van deze tekst letterlijk overgenomen is uit een ander werk, dan kan dit leiden tot een inbreuk op het auteursrecht van de oorspronkelijke maker. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen en muziek. Als een AI-systeem bijvoorbeeld een afbeelding creëert op basis van verschillende foto’s op het internet, dan kan dit leiden tot inbreuk op het auteursrecht van de makers van deze foto’s.

Het is daarom van belang om als gebruiker van AI-systemen goed te letten op de informatie die het systeem gebruikt en of deze informatie auteursrechtelijk beschermd is. Als je niet zeker weet of een werk dat door een AI-systeem is gecreëerd inbreuk maakt op het auteursrecht van een ander, is het verstandig om een advocaat in te schakelen.

Schakel een advocaat in

Een advocaat kan beoordelen of een werk dat door AI is gemaakt inbreuk maakt op het auteursrecht van een ander. Als dit het geval is, kan de advocaat je adviseren over de te nemen stappen om verdere inbreuk te voorkomen en eventuele schade te beperken. Ook kan de advocaat je adviseren over hoe je als gebruiker van AI-systemen het beste kunt omgaan met auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Als je vragen hebt over het gebruik van AI voor het creëren van werken en de mogelijke inbreuk op auteursrecht die hiermee gepaard kan gaan, dan kan CKH Advocaten je verder helpen. Onze gespecialiseerde advocaat hebben ruime ervaring met dit onderwerp en kunnen je adviseren over de juridische aspecten van het gebruik van AI-systemen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Indien u hier vragen over heeft, kunt u contact opnemen met advocaat mr. Kees Meijer (meijer@ckh-advocaten.nl of 088 – 0117701.

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten