Sinds jaar en dag is het een gebruik waar eigenlijk niemand enig begrip voor kan opbrengen. U bent op zoek naar een huurwoning en ziet op het internet een mooie woning te huur staan, welke de verhuurder aanbiedt via een makelaar. Alvorens u de woning ook daadwerkelijk kan huren, dient u bemiddelingskosten / courtage ter hoogte van één maand huur te voldoen. Met andere woorden, u maakt aanzienlijke kosten, terwijl u eigenlijk zelf het werk heeft verricht. De Hoge Raad heeft onlangs bepaald dat dit niet meer mag.
Optreden voor zowel verhuurder als huurder
Wettelijk gezien is het tegelijkertijd “twee heren dienen” door een makelaar niet toegestaan. De makelaar in kwestie gaf echter aan dat zij niet namens de verhuurder optrad, maar slechts de mogelijkheid heeft geboden aan de verhuurder om woningen te presenteren en dus slechts voor de huurder optrad. De Hoge Raad heeft aangegeven zich niet te kunnen vinden in deze lezing. Naar het oordeel van de Hoge Raad trad de makelaar wel degelijk op namens zowel de verhuurder als de huurder. En dat is zoals vermeld nu juist niet toegestaan met als gevolg dat de huurder dus geen bemiddelingskosten / courtage is verschuldigd in het geval de woning door de huurder zelf via het internet is gevonden.
Bemiddelingskosten terugvorderen
Gevolg van het voornoemde is dat de huurders de bemiddelingskosten mogen terugvorderen. De huurder is geenszins gehouden om de bemiddelingskosten / courtage aan de makelaar te voldoen. De makelaar heeft immers de opdracht verkregen van de verhuurder om de woning aan te bieden en zou een vergoeding van de verhuurder dienen te verkrijgen. De makelaar kan wel een vergoeding verkrijgen van de huurder als zij specifiek in opdracht van de huurder voor hem/haar op zoek gaat naar een woning.
Conclusie
In het geval u in de afgelopen vijf jaar bemiddelingskosten / courtage heeft betaald aan een verhuurmakelaar, terwijl u de woning zelf heeft gevonden op het internet of op een andere manier, dan kunt u het betaalde bedrag terugvorderen. Het is daarbij echter wel zaak om snel te handelen, mocht u nog enige aanspraak wensen te maken op dit bedrag. Wij kunnen u helpen om een goede sommatiebrief op te stellen om het betaalde bedrag terug te eisen.
Indien u meer informatie wenst te ontvangen hieromtrent, kunt u contact opnemen met de heer mr. N. Lubach op telefoonnummer 072 – 511 40 32 (keuzeoptie 5) of per e-mail: Lubach@ckh-advocaten.nl.