Na een echtscheiding komt het vaak voor dat een gescheiden ouder met de (minderjarige) kinderen op vakantie naar het buitenland wil. Gescheiden ouders doen er verstandig aan om hiervoor tijdig maatregelen te treffen. De geplande reis naar het buitenland kan namelijk anders uitpakken dan verwacht.
Reisdocument
Minderjarige kinderen moeten een eigen reisdocument hebben als zij met hun ouder(s) op vakantie naar het buitenland gaan. Bijschrijving in het paspoort van de ouder(s) is sinds juni 2012 namelijk niet meer mogelijk en is ook ongeldig.
Een gescheiden ouder heeft de toestemming van de andere ouder nodig voor het aanvragen van een ID-kaart of paspoort. Dit wanneer beide ouders het gezag over de kinderen hebben. Indien de andere ouder met gezag geen toestemming geeft voor de aanvraag van het reisdocument, dan kan hiervoor zogenaamde ‘vervangende toestemming’ aan de rechtbank worden gevraagd. Het verzoek vervangende toestemming kan enkel door een advocaat bij de hiertoe bevoegde rechtbank worden ingediend.
Toestemming vertrek
Een vakantie valt binnen de uitoefening van het gezag van de ouders. Dit betekent dat de ouder die met de minderjarige kinderen op vakantie wil, de andere ouder hierover dient te informeren. Los van deze informatieplicht dient de andere ouder hiervoor ook toestemming te geven. Deze toestemming dient door de thuisblijvende gezaghebbende ouder gegeven te worden door een formulier ‘Toestemming voor reizen met minderjarigen naar het buitenland’ in te vullen en te ondertekenen. Dit formulier kunt u hier vinden:
https://www.defensie.nl/onderwerpen/reisdocumenten/documenten/formulieren/2014/12/01/aanvraag-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-buitenland
Op het formulier staat ook vermeld dat er een aantal documenten moet worden bijgevoegd. Het betreft de volgende documenten:
– Kopie van paspoort van toestemminggevende ouder;
– Recent uittreksel BRP en/of afschrift geboorteakte (op te vragen bij de gemeente);
– Recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank);
– Indien aanwezig uitspraak met betrekking tot gezag en omgang;
– Indien aanwezig het ouderschapsplan.
Indien door de thuisblijvende gezaghebbende ouder aan de andere gezaghebbende ouder geen toestemming wordt gegeven om met de minderjarige kinderen op vakantie naar het buitenland te gaan, dan kan ook hiervoor zogenaamde ‘vervangende toestemming’ aan de rechtbank worden gevraagd. Ook dit verzoek kan enkel weer door een advocaat bij de hiertoe bevoegde rechtbank worden ingediend.
Wordt aan u (ook) geen toestemming voor het aanvragen van een reisdocument of voor het vertrek naar het buitenland door de andere gezaghebbende ouder gegeven? Of heeft u daarover vragen, neem dan gerust contact op met ons kantoor. Mevrouw mr. J.H.M. de Boer voorziet u graag van advies. Zij is te bereiken onder nummer 072 – 511 40 32 (keuzeoptie 4) of per e-mail: deBoer@ckh-advocaten.nl.