Wie trekt er aan het langste eind: Porsche of Aston Martin?

Porsche en Aston Martin. Twee iconische automerken die tot de verbeelding spreken en feitelijk geen introductie behoeven. Ik zal u dan ook niet vermoeien met een epistel over waar beide merken zich in onderscheiden. Laat ik volstaan met dat ze (oké smaken verschillen) mooie auto’s maken die rap van hun plaats gaan.

Waar de twee automerken doorgaans met elkaar de strijd aangaan welke auto de hoogste topsnelheid heeft, welke auto er beschikt over de beste wegligging en/of welke auto het snelst van 0 tot 100 km/u sprint, zijn partijen nu met elkaar in een geheel ander (juridisch) gevecht verwikkeld geraakt. Aston Martin presenteerde namelijk tijdens de afgelopen Autosalon van Genève vol trots haar nieuwe volbloed en in oplage gelimiteerde racer Vantage GT3.

1  Aston Martin Vantage GT3. Foto: EPA

Een instant hit, want de auto is meteen uitverkocht!

Porsche was echter minder blij met deze onthulling. Waarom? Omdat Aston Martin zijn nieuwe speeltje GT3 had genoemd. En dat mag niet van Porsche. Het hardcore 911 model van Porsche luistert namelijk ook naar de typeaanduiding GT3.

2Porsche 911 GT3. Foto: Porsche

En laat Porsche nou net de naam GT3 al als merk voor onder meer auto’s hebben geregistreerd. De betreffende merkinschrijving vind je hier http://oami.europa.eu/eSearch/#details/trademarks/009748054.

Niet geheel toevallig presenteerde Porsche recent ook de nog ruigere versie van zijn GT3, de GT3 RS.

3Porsche 911 GT3 RS. Foto: Porsche

En dan zit je er natuurlijk niet op te wachten dat een concurrerend autobedrijf als Aston Martin opeens voor de Vantage met een hardcore versie onder de naam GT3 op de markt komt. Dus wat doe je dan? Precies, dan roep je keihard dat er inbreuk wordt gemaakt op de exclusieve merkrechten van Porsche. En met succes!

Want hoewel Aston Martin van mening is dat de naam GT3 een algemene benaming is die doorgaans in de racerij wordt gebruikt (denk bijvoorbeeld aan de Bentley Continental GT3 R), en zodoende dus onderscheidend vermogen mist, kiest zij toch eieren voor haar geld. Aston Martin heeft zodoende toegezegd dat zij de naam zal veranderen van Vantage GT3 in Vantage GT12. Porsche trekt zodoende dus aan het langste eind. Dat Porsche overigens niet optrad tegen Bentley zou wellicht te maken kunnen hebben dat Bentley net als Porsche onder de Volkswagen groep valt….

Zo ziet u maar weer. Win je het niet qua prestaties, dan biedt wellicht het merkenrecht uitkomst!

Wilt u meer informatie over het belang en de noodzaak van het registeren van uw merk, aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact op.

mr. K. Meijer

 

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten