Alles wat jij moet weten over de goodwillregeling in de Wet franchise

De Wet franchise, die in Nederland per 1 januari 2021 van kracht is gegaan, heeft als doel de relatie tussen franchisegevers en franchisenemers te reguleren en transparantie tussen partijen te stimuleren. Een van de aandachtspunten van deze wet is de goodwillregeling, die de overdracht van goodwill bij het beëindigen van een franchiseovereenkomst regelt. Uit de Wet franchise blijkt dat een goodwillregeling moet zijn opgenomen in de overeenkomst en deze aan een aantal vereisten zal moeten voldoen.

Goodwill

De Wet franchise definieert goodwill als “de voordelen die de franchisenemer geniet bij het gebruik van de gemeenschappelijke naam, merk, logo of andere kenmerkende uitstraling van het franchisebedrijf”. Het gaat dus om de immateriële waarde die voortkomt uit het feit dat het publiek de naam en het merk van de franchise herkent en vertrouwt.

Informatieplicht

Een belangrijk aspect van de goodwillregeling is dat franchisegevers verplicht zijn om franchisenemers voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst volledig en schriftelijk te informeren over de verwachte goodwillwaarde bij beëindiging van de overeenkomst. Deze informatie moet duidelijk en begrijpelijk zijn, zodat franchisenemers een goed inzicht hebben in wat ze kunnen verwachten. Wanneer een franchiseovereenkomst wordt beëindigd, heeft de franchisenemer recht op een vergoeding voor de overgedragen goodwill. Deze vergoeding is bedoeld om de franchisegever te compenseren voor het verlies van de waarde die het merk en de reputatie hebben toegevoegd aan het bedrijf van de franchisenemer.

Veranderingen

De goodwillwaarde kan in de loop van de tijd veranderen door factoren zoals marktomstandigheden, reputatie en prestaties. Het is belangrijk dat de franchiseovereenkomst bepalingen bevat die bepalen hoe veranderingen in goodwillwaarde worden behandeld, bijvoorbeeld door middel van periodieke evaluaties. Indien er een geschil ontstaat over de berekening van de goodwillvergoeding, voorziet de Wet franchise in de mogelijkheid om een onafhankelijke deskundige in te schakelen. Deze deskundige zal de waarde van de goodwill beoordelen en een bindend advies uitbrengen.

Advies

Bij het betreden van de wereld van franchisen is het begrijpen van de goodwillregeling en de bijbehorende implicaties van groot belang. Of je nu een franchisegever of franchisenemer bent, het naleven van de goodwillregeling en het opstellen van een evenwichtige en eerlijke franchiseovereenkomst zijn essentieel.

Als je vragen hebt over de goodwillregeling in de Wet franchise, of als je behoefte hebt aan deskundig advies over franchiseovereenkomsten en gerelateerde juridische aspecten, sta ik graag voor je klaar. Je kunt contact met mij opnemen via muller@ckh-advocaten.nl en 088-0117713.

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten