Na echtscheiding naar het buitenland op vakantie met kinderen

Na echtscheiding naar het buitenland op vakantie met kinderen

 

De herfstvakantie is weer aangebroken. Op dit moment geldt er voor het merendeel van de Europese landen een gele kleurcode, hetgeen betekent dat reizen naar het buitenland weer mogelijk is. Gescheiden ouders doen er verstandig aan om niet alleen de coronamaatregelen en reisadviezen van de overheid in de gaten te houden, maar ook tijdig maatregelen te treffen ten aanzien van de benodigde reisdocumenten voor de kinderen.  Eerder schreven wij al een blog over het de vereiste toestemming voor een vakantie met de kinderen naar het buitenland. Nu het door corona voor veel ouders een tijd geleden is dat zij voor het laatst naar het buitenland gingen, weer even een update.

Toestemming bij gezamenlijk gezag
Indien u als gescheiden ouder (met gezamenlijk gezag) uw minderjarige kind wilt meenemen naar het buitenland, heeft u toestemming van de andere (niet meereizende) ouder nodig. Dit geldt ook voor de ouder die geen gezag heeft en met zijn of haar kind zonder de gezaghebbende ouder op vakantie wil naar het buitenland. Voor een reis van Nederland naar elk ander land binnen en buiten Europa geldt deze vereiste toestemming.

Eenhoofdig gezag
Een ouder die na de echtscheiding het eenhoofdig gezag over het kind heeft gekregen, heeft geen toestemming nodig van de andere ouder. Om het eenhoofdig gezag te kunnen aantonen dient deze ouder wel een recent internationaal uittreksel uit de BRP van het kind of een internationale geboorteakte en een recent uittreksel uit het gezag register mee te nemen op reis.

Aantonen
Tijdens de vakantie kan worden gecontroleerd of de reizende ouder is belast met het gezag of toestemming heeft verkregen van de andere ouder. Dit kan bijvoorbeeld worden gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee of door de autoriteiten van het land van aankomst of doorreis. De benodigde toestemmingsformulieren zijn te downloaden op de website van de rijksoverheid.
U kunt zelf het toestemmingsformulier invullen en de persoon of instelling die belast is met het gezag of voogdij vragen om dit formulier te ondertekenen. Het advies is om de andere ouder op tijd om toestemming te vragen.

Andere benodigde documenten
Naast een ondertekende toestemmingsverklaring is er bij een reis van Nederland naar het buitenland tevens een geldig paspoort voor uzelf en het kind onder de 18 jaar nodig. Minderjarige kinderen moeten een eigen reisdocument hebben als zij met hun ouder(s) op vakantie naar het buitenland gaan. In sommige landen volstaat een identiteitskaart voor een kind. Meer informatie over een reisdocument voor kinderen is te vinden op de website van de rijksoverheid.
Indien beide ouders het gezag hebben over een kind, heeft een gescheiden ouder de toestemming van de andere ouder nodig voor het aanvragen van een ID-kaart of paspoort. Indien de andere ouder met gezag geen toestemming geeft voor de aanvraag van het reisdocument, dan kan hiervoor eveneens zogenaamde ‘vervangende toestemming’ aan de rechtbank worden gevraagd.

Vervangende toestemming
Het is verstandig om ruim op tijd toestemming te vragen aan de andere ouder of de instelling die met het gezag of de voogdij over het kind is belast voor een reis naar het buitenland of aanvraag van een reisdocument. Indien er geen toestemming wordt gegeven is het mogelijk om in een kort geding aan de rechter vervangende toestemming te vragen. Het verzoek vervangende toestemming kan enkel door een advocaat bij de hiertoe bevoegde rechtbank worden ingediend. De familierechtadvocaten van CKH Advocaten kunnen u hierin bijstaan. De doorlooptijd van een procedure bij de rechtbank voor vervangende toestemming neemt al snel 3 tot 5 weken in beslag.

Wordt aan u (ook) geen toestemming voor het aanvragen van een reisdocument of voor het vertrek naar het buitenland door de andere gezaghebbende ouder gegeven? Of heeft u daarover vragen, neem dan gerust contact op met ons kantoor. Mevrouw mr. L.C. Fuijkschot voorziet u graag van advies. Zij is te bereiken onder nummer 072 – 511 40 32 (keuzeoptie 6) of per e-mail: fuijkschot@ckh-advocaten.nl

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten