BETEKENT MEER SUCCES MEER GELD? WEL VOOR MARTIN GARRIX!

BETEKENT MEER SUCCES MEER GELD? WEL VOOR MARTIN GARRIX!

Dankzij het grote commerciële succes was DJ Martin Garrix niet meer gehouden aan de verlenging tegen dezelfde voorwaarden van zijn overeenkomst met zijn platenmaatschappij. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden achtte de verlenging namelijk onredelijk bezwarend, gelet op het grote succes van DJ Martin Garrix, in het licht van het auteurscontractenrecht.

Dit onderschrijft de tendens van meer waardering met forsere vergoedingen voor auteursrecht in de huidige wetgeving en rechtspraak welke kleur geeft aan de creaties van de makers.

Originaliteit in werk en auteursrechtelijke bescherming

Een creatief werk van auteurs is beschermd tegen bijvoorbeeld ongeoorloofd kopiëren en namaken. In beginsel wordt daarbij gedacht aan muziekstukken, beeldende kunst en literatuur. Maar de wettelijke definitie is veel ruimer: een werk geniet auteursrechtelijke bescherming zodra er sprake is van ‘originaliteit’. DJ Martin Garrix werd in relatie tot de door hem gecomponeerde tracks volgens het hof gezien als fonogrammenproducent. Waardoor er sprake was van de bescherming van auteursrecht.

Auteurscontractenrecht

Het auteurscontractenrecht is voor DJ Martin Garrix relevant geweest. Het doel van deze regelgeving is om de contractuele positie van auteurs en uitvoerende kunstenaars ten opzichte van hun exploitanten te versterken. Hierdoor mag creatieve wereld kleur bekennen vandaag de dag en wel met verruimde opties aan rechten voor de maker(s).

Extra geld in de vorm van een billijke vergoeding?

De uitbreiding van het rechten instrumentarium veroorzaakte een golf met rechtspraak waarin vele vorderingen werden toegekend met als basis de billijke vergoeding als maatstaf. Zo kwam de uitspraak van DPG Media in het nieuws waarmee werd besloten dat de vergoeding voor freelance tekst- en fotowerken met 50 procent moest worden verhoogd.

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met mr. J.D. Levering onder telefoonnummer 072 511 40 32.

Heeft u vragen over andere auteursrechtelijke kwesties, schroom dan niet om contact op te nemen met één van onze andere collega’s van CKH Advocaten, advocaat mr. K. Meijer of advocaat mr. S.R. van der Boom.

 

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten