Ikwilvanmijnautoaf.nl vs. Byecar: de vertaling van de merknamen leidt tot verwarringsgevaar

Ikwilvanmijnautoaf.nl vs. Byecar: de vertaling van de merknamen leidt tot verwarringsgevaar

 

Rodenmors is houdster van het Uniewoordmerk BYEBYE.CAR. Rodenmors houdt zich bezig met de bemiddeling bij de koop en verkoop van tweedehandsauto’s en exploiteert daartoe onder andere de bekende website ikwilvanmijnautoaf.nl.

Byecar is een eenmanszaak die zich in dezelfde branche bevindt. Rodenmors vordert staking van het gebruik van de merknaam Byecar, omdat er volgens Rodenmors sprake is van verwarringsgevaar.

Verwarringsgevaar

Verwarringsgevaar kan worden gezien als een vorm van inbreuk op een merkrecht, als bij een merk zelfs een geringe mate van overeenstemming in de vertoning zit.  Met name is daar sprake van indien de overeenstemming zorgt voor verwarring van het merk en teken bij het publiek, of indien een verband tussen beide kan worden gelegd op grond van relevante factoren zoals de algemene bekendheid of reputatie van het merk, zoals is geoordeeld in een rechtszaak van Calvin Klein.

De voorzieningenrechter heeft dan ook in zijn oordeel aangegeven dat de merknamen van BYEBYE.CAR en Byecar inderdaad te veel op elkaar lijken, omdat de Nederlandse vertaling nagenoeg dezelfde betekenis met zich meebrengt. Ook zijn beide partijen actief in dezelfde sector. De vordering van Rodenmors wordt daardoor toegewezen.

Hieruit kan aldus worden geconcludeerd dat een merknaam voldoende onderscheidend vermogen nodig heeft, waarbij geen overeenstemming met andere merken zijn toegestaan indien sprake kan zijn van verwarring bij het publiek en/of een onderling verband kan worden gezien tussen het merk en het teken.

Heeft u tevens te maken met een merkrecht en/of bent u voornemens om een merk in te schrijven en wenst u daarin te worden voorzien van advies neem dan gerust contact op met ons kantoor. Mevrouw mr. J.D. Levering voorziet u graag van advies. Zij is te bereiken onder nummer 072 – 511 40 32 of per e-mail: levering@ckh-advocaten.nl

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met CKH Advocaten.

Naam(Vereist)

Deze blog is geschreven door

Gerelateerde berichten