Overlast

Overlast van de buren

Iedereen heeft wel eens overlast van zijn buren. Zeker als de buren een feestje geven, kan sprake zijn van geluidsoverlast door muziek. Maar wat is toelaatbaar? Veroorzaken de buren wekelijks geluidsoverlast door muziek, dan zult u het gesprek eens kunnen aangaan met uw buren. Mocht een gesprek niet (meer) werken, dan wordt vaak de politie gebeld. Er zijn een aantal zaken belangrijk voor u stappen onderneemt betreft burenoverlast. CKH Advocaten kan u hier goed over adviseren.

Geluidsoverlast

Eén van de meest veel voorkomende klachten over burenoverlast is; geluidsoverlast. Wanneer is daadwerkelijk sprake van overlast of geluidsoverlast? Voor geluidsoverlast geldt dat dit in de nachtelijke uren nihil dient te zijn (tussen 23.00 uur en 7.00 uur). Overdag moeten buren een zekere mate van geluidsoverlast toestaan. Denk bijvoorbeeld aan geluiden die u hoort doordat iemand van de trap loopt of als u en uw buren allebei gezellig in de eigen tuin zitten en je elkaar kunt horen.

Technische redenen geluidsoverlast van buren

Naast het feit dat evenementen van uw buren voor overlast kunnen zorgen, is het ook mogelijk dat er geluidsoverlast plaatsvindt door technische aspecten. Het kan bijvoorbeeld ook ontstaan door een gebrek aan onderhoudt. Misschien maakt een bepaalde elektronische installatie te veel lawaai of ligt het aan een verslechterde stadsverwarming. Houdt hier altijd rekening mee wanneer u uw buren benaderd zonder dat u exact weet waar de overlast vandaan komt.

Andere vormen van burenoverlast

Een ander verhaal is het wanneer u burenoverlast ervaart door beplanting, door geuren of, doordat de buren telkens hun auto voor uw oprit parkeren. Overlast is er dus in alle soorten en maten. Zo kan ook sprake zijn van overlast van een winkel of kroeg in uw buurt. In dit geval is het verstandig eerst navraag te doen bij andere buren en bij de gemeente. Hierdoor kunt u tot de conclusie komen dat andere buren hier ook of juist geen overlast door ervaren. Uiteraard kan bij overlast door buren een advocaat zeker helpen om u te informeren over de geldende regelgeving.

Stappen ondernemen bij overlast

Wanneer u het gesprek met uw buren al bent aangegaan, maar er geen oplossing gevonden is, kunt u allereerst een brief sturen aan uw buren. Hierin vermeldt u wat de overlast is en binnen welk termijn u wenst dat dit wordt opgelost. Mocht dit nog steeds niet baten, dan is het verstandig om te kiezen voor een mediator. Dit kan, wanneer u in een koopwoning woont, een wijkagent zijn of de VVE, maar u kunt ook contact leggen met ons advocatenkantoor voor mediation.

Wanneer er sprake is van zeer ernstig overlast door buren en u hiervan bewijs kunt aantonen, kunt u naar de rechter stappen. Welke zaken hierbij komen kijken nemen wij graag met u door. Het is belangrijk om bij deze stap exact te weten wat uw rechten en plichten zijn.

Woont u in een huurwoning en ervaart u overlast van buren? Dan kunt u allereerst naar de woningbouwcorporatie stappen of de desbetreffende verhuurder om hulp vragen.

Schakel een advocaat in bij burenoverlast

Kortdurende burenoverlast kan met goede afspraken – waarbij een van onze burenrecht advocaten u met raad en daad kan adviseren – meestal snel worden opgelost. Suddert de overlast van de buren al wat langer door, dan zien wij vaak dat er meer problemen zijn ontstaan. Die lossen wij graag voor u op. Snelheid is hierbij geboden. Neem gerust eens contact op met een van onze burenrecht advocaten.

Neem contact met ons op

Naam(Vereist)

Onze Overlast specialisten