Modellenrecht

Modellenrecht

Bescherming van vormgeving is essentieel voor uw onderneming. In nagenoeg alle branches speelt het modellenrecht een belangrijke rol. Zo zien modeontwerpers, architecten en ontwerpers van verpakkingen en gebruiksvoorwerpen graag hun creaties beschermd. Met een goede bescherming van vormgeving verkrijgt u immers een belangrijke voorsprong op uw concurrenten. U wilt namelijk niet uw investeringen verspelen.

Modellen en tekeningen

Het modellenrecht is een intellectueel eigendomsrecht en is voor de Benelux opgenomen in het Benelux Verdrag voor intellectuele eigendom (BVIE). Onder het BVIE kan als tekening of model het nieuwe uiterlijk van voortbrengsels met een eigen karakter worden beschermd. In het Nederlandse spraakgebruik worden modellen en tekeningen vaak samen als modellen aangeduid, maar concreet is een model de driedimensionale variant, terwijl een tekening de tweedimensionale uitvoering is.

Het tekeningen- en modellenrecht beschermt de vorm van een nieuw product. Het model moet worden ingeschreven, waarbij als belangrijke voorwaarde geldt dat het model ‘nieuw’ moet zijn en een ‘eigen karakter’ moet hebben. Met het tekeningen- en modellenrecht wordt een monopolie gevestigd op de vormgeving. Hiermee kunt u optreden tegen namaak (counterfeit) en ontlening. Dit zorgt er weer voor dat u een voorsprong blijft houden op uw concurrenten.

Registreren in de Benelux bij het BBIE

Om uw tekeningen en modellen optimaal te kunnen beschermen laat u deze registreren. Een tekening of model registreren kan nationaal, in de Benelux, in Europa of wereldwijd. In de Benelux registreert u hiervoor bij het BBIE. Dit is het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Wanneer uw merkregistratie voltooid is, voorkomt u het gemak van modelinbreuk door derden. Het is dus essentieel dat u voor modelbescherming naar het BBIE toestapt.

Europees registreren bij EUIPO

U kunt uw tekeningen en modellen ook Europees registreren. Dit gebeurt bij het EUIPO, het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie. Registreert u deze hier, dan zijn ze beschermd binnen de gehele EU. Registreren van uw model doet u via het geregistreerde gemeenschapsmodel of het niet-geregistreerde gemeenschapsmodel bij het EUIPO. Een gemeenschapsmodel verschaft u het recht om derden te verbieden het model te gebruiken. Daarnaast heeft u zelf het recht om het model te gebruiken en er handelingen mee te verrichten voor allerlei doeleinden.

Modelbescherming

Na het succesvol registreren van uw model is het gevaar van inbreuk nog niet geweken. Kwaadwillende en concurrenten kunnen de registratie nog steeds negeren of er geen kennis van hebben. In dit geval moet u dus uw modelregistratie blijven bewaken. Ook hierbij kan een merkenbureau helpen. Wanneer er sprake is van inbreuk op uw modelregistratie zullen zij u adviseren welke stappen u kan ondernemen.

Samenwerking tussen CKH Advocaten en Merkenbureau Registreermijnmerk

Regelgeving en jurisprudentie op het gebied van het modellenrecht is complex. Neem daarom contact op met de modellenrecht advocaten van CKH Advocaten en laat u informeren over de mogelijkheden om uw vormgeving te beschermen.

Om uw vormgeving te beschermen, kunt u deze als model registreren bij Merkenbureau Registreermijnmerk. Merkenbureau Registreermijnmerk en CKH Advocaten werken intensief en nauw met elkaar samen. Zo deponeert en registreert Merkenbureau Registreermijnmerk uw model en treden de modellenrecht advocaten van CKH op bij inbreuk. Door deze unieke samenwerking verkrijgt u als ondernemer optimale rechtsbescherming.

Ondersteuning bij tekening of model registratie? Neem contact op

Heeft u een uniek idee ontworpen en wilt u uw model laten registreren? Vraag om de ondersteuning van CKH Advocaten of neem contact op met merkenbureau Registreermijnmerk. Onze advocaat modellenrecht kan u hierin bijstaan. Vul uw situatie uitgebreid in op ons contactformulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met ons op

Naam(Vereist)

Onze Modellenrecht specialisten