Modellenrecht

Bescherming van vormgeving is essentieel voor uw onderneming. In nagenoeg alle branches speelt het modellenrecht een belangrijke rol. Zo zien modeontwerpers, architecten en ontwerpers van verpakkingen en gebruiksvoorwerpen graag hun creaties beschermd. Met een goede bescherming van vormgeving verkrijgt u immers een belangrijke voorsprong op uw concurrenten. U wilt namelijk niet uw investeringen verspelen.

Modellen en tekeningen

Het modellenrecht is een intellectueel eigendomsrecht en is voor de Benelux opgenomen in het Benelux Verdrag voor intellectuele eigendom (BVIE). Onder het BVIE kan als tekening of model het nieuwe uiterlijk van voortbrengsels met een eigen karakter worden beschermd. In het Nederlandse spraakgebruik worden modellen en tekeningen vaak samen als modellen aangeduid, maar concreet is een model de driedimensionale variant, terwijl een tekening de tweedimensionale uitvoering is.

Het tekeningen- en modellenrecht beschermt de vorm van een nieuw product. Het model moet worden ingeschreven, waarbij als belangrijke voorwaarde geldt dat het model ‘nieuw’ moet zijn en een ‘eigen karakter’ moet hebben. Met het tekeningen- en modellenrecht wordt een monopolie gevestigd op de vormgeving. Hiermee kunt u optreden tegen namaak (counterfeit) en ontlening. Dit zorgt er weer voor dat u een voorsprong blijft houden op uw concurrenten.

Samenwerking tussen CKH Advocaten en Merkenbureau Registreermijnmerk

Regelgeving en jurisprudentie op het gebied van het modellenrecht is complex. Neem daarom contact op met de modellenrecht advocaten van CKH Advocaten en laat u informeren over de mogelijkheden om uw vormgeving te beschermen.

Om uw vormgeving te beschermen, kunt u deze als model registreren bij Merkenbureau Registreermijnmerk.

Merkenbureau Registreermijnmerk en CKH Advocaten werken intensief en nauw met elkaar samen. Zo deponeert en registreert Merkenbureau Registreermijnmerk uw model en treden de modellenrecht advocaten van CKH op bij inbreuk. Door deze unieke samenwerking verkrijgt u als ondernemer optimale rechtsbescherming.


Onze specialisten op dit rechtsgebied


Advocaten Hoorn

mr. K. Meijer

ADVOCAAT

Bel ons direct! 072 511 40 32