Bouwrecht

Bouwrecht

Het bouwrecht bestrijkt diverse juridische onderwerpen met betrekking tot het (ver)bouwen of in standhouden van bouwwerken. Dit omvat ook allerlei infrastructuren en grondwerken. Bouwrecht is onder te verdelen in privaat bouwrecht en publiek bouwrecht. Waarbij privaatrecht betrekking heeft op overeenkomsten tussen diverse partijen, zoals tussen aannemer en projectontwikkelaar of architect. Logischerwijs valt hier ook het verbintenissenrecht onder en kunnen onderwerpen, zoals garanties, verzekeringen, retentierecht, bouwstagnatie en bouwfinanciering niet ontbreken.

CKH Advocaten kan u adviseren bij diverse bouwgeschillen waar u als aannemer, architect of projectontwikkelaar mee te maken krijgt. Onze advocaten hebben veel ervaring met het procederen van zaken in bouwrechtelijke processen.

Bouwrecht en vastgoedrecht

Het slopen, bouwen en verbouwen van diverse gebouwen en panden valt niet alleen onder het bouwrecht, maar ook onder het vastgoedrecht. Ons juridisch advies omtrent bouwrecht omvat namelijk informatie over allerlei vastgoedzaken, waaronder belangrijke algemene bouwvoorwaarden die betrekking hebben op opdrachtgevers, aannemers en architecten. Verschillende algemene voorwaarden zijn: de UAV en de UAV-GC.

Algemene voorwaarden in de bouw

Onze bouwrecht advocaat kan u adviseren over de diverse bouwvoorwaarden UAV en UAV-GC. De UAV omvat alle Uniforme Administratieve Voorwaarden en is van toepassing op de aannemer wanneer deze enkel de uitvoering van het ontwerp op zich neemt.

Een andere bouwvoorwaarde is van toepassing wanneer de aannemer ook de werkzaamheden uitvoert die voortvloeien uit het ontwerp. Dan spreken we over de UAV-GC, waarbij GC staat voor ‘Geïntegreerde Contacten’. Houdt er rekening mee dat deze voorwaarden niet altijd automatisch van toepassing zijn, maar expliciet in de aannemingsovereenkomst opgenomen moeten worden.

Juridisch advies bouwrecht en bouwgeschillen

Bouwgeschillen komen in de praktijk vaak voor, ondanks een perfect opgestelde verbintenisovereenkomst. Als projectontwikkelaar of aannemer wilt u het liefst iedere vorm van een bouwgeschil vermijden, maar dit is niet altijd mogelijk. Onze bouwrecht advocaat kan u bijstaan in diverse bouwdiscussies en meningsverschillen over diverse voorwaarden of kosten.

Bouwgeschillen over meerwerk kosten

Een veelvoorkomend geschil binnen het bouwrecht is die over de kosten van meerwerk. Sommige bouwprojecten duren langer dan verwacht en een aannemer moet dan meerkosten in rekening brengen voor meerwerk. Een aannemer geniet namelijk het recht om de oorspronkelijke aanneemsom te verhogen in het geval van kostenverhogende omstandigheden welke resulteren in meerwerk. Deze omstandigheden moeten noodzakelijk zijn om de bouw volledig te kunnen afronden. Vaak bestaat er dan de discussie over wie deze kosten op zich zal moeten nemen en dit kan zich uiten in een conflict.

Vraag in dergelijke situaties altijd zo snel mogelijk juridisch advies van bouwrecht advocaten. Zij kunnen u effectief ondersteunen bij geschillen, conflicten en lastige processen.

Aannemingsovereenkomst opstellen met uw bouwrecht advocaat

Een aannemingsovereenkomst opstellen vergt kennis van de wet en om die reden is het zeker verstandig om deze samen met uw bouwrecht advocaat op te stellen. Zo kunnen misverstanden en discussies vermeden worden en weet u zeker dat u altijd correct handelt volgens de wet. Een aannemingsovereenkomst komt tot stand wanneer de aannemer gevraagd wordt om een bouwwerk te realiseren. Hierin worden alle voorwaarden opgenomen met betrekking tot de bouw en realisatie hiervan, waaronder de kosten hiervoor.

CKH Advocaten kan u voorzien van een gezond contract door deze zorgvuldig op te stellen volgens de wet. Hiermee gaat u onnodige bouwgeschillen uit de weg en voorkomt u torenhoge vergoedingskosten en onnodige verwijtbaarheid.

De bouwrecht advocaten van CKH

Onze bouwrecht advocaten adviseren u graag over diverse bouwovereenkomsten-, geschillen- en kosten, zodat u vervelende situaties, zoals oneindige discussies met contractpartners efficiënt kunt oplossen. Wij helpen u bij het opstellen en controleren van uw aannemingsovereenkomst en staan u bij in het gehele proces. Heeft u nog vragen voor ons of wilt u meer weten over onze overige werkzaamheden? Neem dan vandaag nog contact op met onze contacten.

Een bouwgeschil oplossen? Raadpleeg CKH Advocaten

Wilt u sterk staan tijdens een bouwgeschil of discussie? Neem vandaag nog contact op met CKH Advocaten. Wij staan u graag bij met ervaren en gedegen advies.

Neem contact met ons op

Naam(Vereist)

Onze Bouwrecht specialisten