Franchiseovereenkomsten

AUTOMATIC HEADING

Bij een franchiseovereenkomst (of franchisecontract) komen twee partijen overeen dat de franchisenemer tegen bepaalde voorwaarden gebruik mag maken van het intellectuele eigendom, zoals merken, concepten en know-how van de franchisegever. Veel ondernemingen maken gebruik van een franchise, zoals McDonald’s, Etos en Blokker. Ook autofabrikanten zijn doorgaans franchisegevers. Een franchise kent veel voordelen. Zo zal een franchise ervoor zorgen dat de bekendheid van het intellectuele eigendom wordt vergroot, terwijl het ondernemingsrisico bij de franchisenemer ligt. Daarnaast kan de franchisenemer gebruik maken van de (naams)bekendheid van de franchisegever.

Franchise beginnen of franchise worden

Een franchise beginnen of een franchise worden begint bij het onderhandelen over de franchiseovereenkomst. De franchiseovereenkomst is niet in de wet geregeld. Dit houdt in dat partijen hun relatie naar eigen wens mogen invullen.

Inhoud franchiseovereenkomst

De franchiserelatie is een bijzondere relatie. De franchisenemer wordt al gauw beschouwd als een filiaalmanager, maar dit is bij een franchiseovereenkomst nooit het geval. De franchisegever en franchisenemer zijn zelfstandige ondernemers die ieder voor eigen rekening handelen. Het is daarom verstandig om de franchiseovereenkomst schriftelijk op te stellen. Bij het opstellen van de franchiseovereenkomst moet rekening worden gehouden met belangrijke onderdelen, zoals:

  • de manier waarop het intellectuele eigendom, zoals de merken, de concepten en de know-how, mogen worden gebruikt door de franchisenemer
  • de duur van de overeenkomst
  • wat moet gebeuren als de franchiseovereenkomst niet of niet volledig wordt nagekomen.

Daarnaast komt het vaak voor dat de franchisegever het bedrijfspand huurt naast de franchisenemer als onderhuurder. Ook over de huur van de bedrijfslocatie moeten heldere afspraken worden gemaakt.

De contractenrechtspecialisten van CKH Advocaten

Bij CKH Advocaten vindt u veel specialismen onder één dak. Zo werken advocaten die zijn gespecialiseerd in het contractenrecht, intellectueel eigendomsrecht, merkenrecht en mededingingsrecht nauw met elkaar samen. De specialisten van CKH Advocaten denken met u mee en zijn daarom in staat om u te voorzien van helder advies over de inhoud van uw franchiseovereenkomst.
Aan de andere kant staan de advocaten van de sectie contractenrecht en algemene voorwaarden ook franchisenemers bij die worden geconfronteerd met een onregelmatige beëindiging van de franchiseovereenkomst. In dat geval heeft de franchisenemer mogelijk een aanspraak op een aanzienlijke schadevergoeding.


Onze specialisten op dit rechtsgebied


Advocaten Hoorn

mr. K. Meijer

ADVOCAAT

Bel ons direct! 072 511 40 32