Domeinnaamgeschillen

Een domeinnaam is een unieke naam op internet, gekoppeld aan een IP-adres. Een IP-adres is doorgaans lastig te onthouden, daarom worden domeinnamen bedacht. Een goede domeinnaam zorgt ervoor dat u goed vindbaar bent op internet. Het domeinnaamsysteem vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam. Een domeinnaam kent een top level domein, zoals .nl of .com en daarnaast het second level domein, de werkelijke naam die de domeinnaam uniek maakt. Zo is het top level domein van www.ckh-advocaten.nl .nl en het second level domein ckh-advocaten.

Domeinnaam claimen

Ondernemers zijn zich ervan bewust dat een goede domeinnaam veel klanten kan aantrekken. Al zijn er ook ondernemers die vergeten een domeinnaam te registreren. Vaak wordt de handelsnaam of merknaam gebruikt voor de domeinnaamregistratie. Een domeinnaam wordt maar één keer uitgegeven, waardoor iemand anders een domeinnaam kan claimen met daarin uw handelsnaam of woordmerk. Dit kan leiden tot domeingeschillen of domeinnaamgeschillen.

Domeinnaam controleren

Om erachter te komen of de domeinnaam die u wilt claimen nog beschikbaar is en mogelijk is, moet u onderzoek doen. Diverse bureaus bieden hiervoor mogelijkheid. Blijkt deze domeinnaam nog beschikbaar? Dan kunt u deze registreren bij een betrouwbare hostingpartij.

Domeinnaam check bij eigenaar

Blijkt de gewenste domeinnaam al in gebruik door een andere partij? Dan kunt u een domeinnaam check bij de eigenaar doen. Een reden hiervoor is bijvoorbeeld dat u de domeinnaam wilt overkopen of een geschil bespreekbaar wilt maken. Er zijn diverse manieren om dit uit te zoeken, waaronder bij het SIDN voor .nl domeinen.

Domeinnaam registreren

Een domeinnaam registreren is verstandig om kapers op de kust te weren. Dit kan het beste gedaan worden bij een bedrijf dat lid is van de SIDN, wat staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. De registratie vindt dan plaats bij een hostingprovider. Het is hierbij zeker van belang om ook de betrouwbaarheid van de gekozen hostingprovider te onderzoeken. Dit kan namelijk veel tijd schelen en besparen op onnodige kosten. Het registreren van een domeinnaam betekent overigens niet dat deze in geen enkel geval door derden geclaimd kan worden.

Domein inbreuk handelsnaam

Derden en concurrenten mogen geen inbreuk maken op uw handelsnaam. Een domein inbreuk en handelsnaam inbreuk zijn echter niet hetzelfde. Wanneer de domeinnaam ckhadvocaten.nl is en de domeinnaam van de concurrent ckhadvocaat.nl is, brengt dit verwarring met zich mee. Het zal afdoen aan de geloofwaardigheid en menig potentiele klant afweren. Is de handelsnaam van ckhadvocaat.nl echter compleet anders dan die van ckhadvocaten.nl, dan wordt er wel anders naar gekeken. Onze advocaten kunnen u hier veel meer informatie over geven.

Geschillenprocedures

Maakt een domeinnaam inbreuk op uw intellectuele eigendom? Of maakt een derde gebruik van een domeinnaam die eigenlijk aan u toebehoort? Dan kunt u een zogenoemde WIPO-zaak starten om de domeinnaam te claimen. Reageert de partij hierop, dan zal de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland bemiddelen.

Een WIPO-zaak gaat alleen over de vraag wie de houder is van een domeinnaam. Er kan geen schadevergoeding worden gevorderd. Andere top level domeinen kennen eigen arbitrageregelingen. Generieke top level domeingeschillen worden beslecht via de Uniform Dispute Resolution Policy (UDRP), terwijl .nl domeinnamen worden beslecht door het SIDN.

Domeingeschillen of domeinnaamgeschillen kunnen ook worden voorgelegd aan de rechter. In een gerechtelijke procedure kunnen met een beroep op het merkenrecht of handelsnaamrecht ook zogenoemde nevenvorderingen worden ingesteld, zoals de afdracht van winst, recall, rekening en verantwoording en de vordering van dwangsommen.

De domeinnaamgeschillen advocaten van CKH Advocaten

De domeinnaamgeschillen advocaten van CKH Advocaten hebben veel procedures gevoerd op het gebied van domeinnamen en domeinnaamgeschillen. Zij kennen de wetgeving en jurisprudentie en kunnen u aangeven welke weg u dient te bewandelen in het geval van domeingeschillen.

Een domeinnaam registreren of bevindt u zich in een geschil? Neem contact op

Wilt u een domeinnaam registreren? Heeft een partij uw domeinnaam gekaapt? Wilt u een partij een sommatiebrief of dagvaarding versturen? Wilt u een WIPO-zaak starten? Of wordt u zelf beschuldigd van inbreuk op een domeinnaam? Neem dan contact op met CKH Advocaten middels ons contactformulier en wij nemen spoedig contact met u op.

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze specialisten