Due Diligence

Home > Rechtsgebieden > Ondernemingsrecht > Due Diligence

AUTOMATIC HEADING

Bij fusies en overname van een bedrijf staat het due diligence onderzoek centraal. Due diligence richt zich op het vaststellen van de juistheid van aan de koper of verkoper gepresenteerde informatie. Due diligence is vooral het in beeld brengen van risico’s en kansen van de over te nemen onderneming.

Wat is due diligence?

De Engelse term due diligence betekent letterlijk ‘gepaste zorgvuldigheid’. Met gepaste zorgvuldigheid wordt aan de kopers- of verkoperskant gekeken naar de administratieve, financiële en juridische zaken die een rol spelen bij het over te nemen bedrijf. Bij iedere overname, groot of klein, is het uitvoeren van een grondig due diligence onderzoek eigenlijk onmisbaar. Due diligence geeft vooral nuttige en bruikbare informatie als verdere basis voor de onderhandelingen en voorkomt met name dat je als koper of verkoper voor verrassingen achteraf komt te staan. Vaak heeft de uitkomst van het due diligence onderzoek invloed op de vaststelling van de uiteindelijk overeen te komen overnameprijs.

Due diligence betekent ook: signaleren. Bijvoorbeeld het signaleren van risico’s die misschien niet (eens) direct invloed hebben op de prijs, maar mogelijk wel leiden tot hoge kosten of schadeposten in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan claims die nog niet verantwoord zijn of latente aansprakelijkheden. Wanneer dergelijke risico’s concreet zijn, wordt er een vrijwaring opgenomen in de koopovereenkomst. Als dergelijke risico’s niet concreet maar wel reëel zijn, dan wordt er in de meeste gevallen een garantie in de koopovereenkomst opgenomen. ‘Synoniem aan due diligence staat ‘regeren is vooruitzien.

Uw advocaat ondernemingsrecht

De ondernemingsrechtadvocaten van CKH Advocaten zijn zeer ervaren op het gebied van due diligence, in binnen- en buitenland. Zij helpen u graag bij het uitvoeren van een verkopers- of kopers due diligence.


Onze specialisten op dit rechtsgebied


Advocaten Hoorn

mr. E. Hoekstra

Advocaat

CKH Advocaten Amsterdam

mr. C. Hofmans

Advocaat

CKH Advocaten Alkmaar

mr. J.W.L. Vader

Advocaat

Bel ons direct! 072 511 40 32