Due Diligence

Due Diligence

Bij fusies en overname van een bedrijf staat het due diligence onderzoek centraal. Due diligence richt zich op het vaststellen van de juistheid van aan de koper of verkoper gepresenteerde informatie. Due diligence is vooral het in beeld brengen van risico’s en kansen van de over te nemen onderneming.

Due diligence betekenis

De Engelse term due diligence betekent letterlijk ‘gepaste zorgvuldigheid’. Met gepaste zorgvuldigheid wordt aan de kopers- of verkoperskant gekeken naar de administratieve, financiële en juridische zaken die een rol spelen bij het over te nemen bedrijf.

Wat is due diligence?

Due diligence betekent ook: signaleren. Bijvoorbeeld het signaleren van risico’s die misschien niet (eens) direct invloed hebben op de prijs, maar mogelijk wel leiden tot hoge kosten of schadeposten in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan claims die nog niet verantwoord zijn of latente aansprakelijkheden. Wanneer dergelijke risico’s concreet zijn, wordt er een vrijwaring opgenomen in de koopovereenkomst. Als dergelijke risico’s niet concreet, maar wel reëel zijn, dan wordt er in de meeste gevallen een garantie in de koopovereenkomst opgenomen. Synoniem aan due diligence staat ‘regeren is vooruitzien’.

Wat doet een due diligence advocaat?

Een due diligence advocaat is zeer ervaren op het gebied van overnames en fusies van bedrijven. Hij doet onderzoek naar de eventuele risico’s van de onderneming en stelt een rapport op. Hierin neemt hij (een) eventuele vrijwaring(en) op om de koper te beschermen. Deze zaken zijn voor de verkoper soms niet van bijzonder belang, maar voor de koper wel. Hierdoor kunt u goed geïnformeerd overgaan tot koop of tijdig het aanbod afslaan. Het is dus altijd belangrijk om een onpartijdige due diligence advocaat in te schakelen.

Due diligence onderzoek

Bij iedere overname, groot of klein, is het uitvoeren van een grondig due diligence onderzoek eigenlijk onmisbaar. Due diligence geeft vooral nuttige en bruikbare informatie als verdere basis voor de onderhandelingen en voorkomt met name dat je als koper of verkoper voor verrassingen achteraf komt te staan. Vaak heeft de uitkomst van het due diligence onderzoek invloed op de vaststelling van de uiteindelijk overeen te komen overnameprijs. In een due diligence onderzoek worden onder andere de juridische, fiscale en commerciële aspecten van een onderneming opgenomen.

De voordelen van een due diligence onderzoek

Tijdens een due diligence onderzoek brengt onze advocaat dus alle risico’s en kansen van de over te nemen onderneming in beeld. Dit heeft enkele grote voordelen:

  • U bent goed voorbereid en ingelicht over de overname
  • U bent op de hoogte van eventuele kansen
  • U bent zich bewust van de eventuele risico’s
  • U kunt beter inspelen op de koopprijs van de onderneming

Door deze risico’s op te nemen in een vrijwaring, bent u als koper beschermd tegen een onvoordelige koop.

Uw due diligence advocaat

De ondernemingsrechtadvocaten van CKH Advocaten zijn zeer ervaren op het gebied van due diligence, in binnen- en buitenland. Zij helpen u graag bij het uitvoeren van een verkopers- of kopers due diligence. We regelen hierbij het onderzoek en stellen een rapport op waarmee u sterker staat bij de koop of verkoop van uw onderneming. Neem contact met ons op en ontdek wat we voor u kunnen betekenen.

Neem contact met ons op

Naam(Vereist)

Onze Due Diligence specialisten